Na godišnjem ćete sigurno dobro i jesti. Ako želite svojim kulinarskim umijećem zadiviti kakve goste, ne propuštajte iduće minute. Edita Misirić vam donosi recept za savršenu poširanu ribu s mentom.
Poširana srdela
Za 4 osobe
Srdela – 800 g
Maslinovo ulje – 125 ml
Češnjak – 50 g
Limun – 1 kom
Rajčica – 100 g
Sol – po želji
Papar šareni – po želji
Srdele očistiti na način da izvadite utrobu i uklonite glavu. Očišćene srdele protrljati u ledenoj vodi kako bi odstranili preostelu ljusku i krv. Stdelu prokuhati u pet do deset minuta (ovisi o veličini ribe) u malo slane vode. Kuhanu srdelu poslužiti tako da ribu posložite na tanjur te ju začiniti sa soli, sviježe mljevenim šarenim paprom, maslinovim uljem i sokom limuna, te po želji na ribu staviti narezanu rajčicu na kocke ta ukrasiti po želji.
Poširana riba
Za 4 osobe
File lososa – 200 g
File soma (pangazius) – 200 g
Čaj od mente – 1 filter vrećica
Kopar – 1 vezica
Maslinovo ulje – 150 ml
Sol – po potrebi
Papar – po potrebi
File ribe narezati na manje komade začiniti sa soli i paprom te ostavimo u hladnjaku da riba upije začine. U posudu staviti vodu kopar i čaj od mente te pustiti da voda provri. Začinjenu ribu posložiti na posudu za kuhanje na pari te straviti iznad posude poklopiti posudu s ribom i kuhati desetak minuta (ovisi o veličini ribe). Kada je riba kuhana servirati ju na tanjur pokapati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužiti uz salatu po izboru.