Ukoliko volite tvrđe njoke ovaj domaći njoki od brašna i vode su idealni za vas. Za pripremu domaćih njoka potrebne su:
- 3 šalice brašna
- voda
- sol
- maslinovo ulje.
Domaći njoki, upute za pripremu:
Domaći njoki pripremaju se na način da se u posudu doda brašno, prstohvat soli, 1 žličica ekstradjevičanskog maslinovog ulja. U tu smjesu polako dodajete toplu vodu i mijesite tako dugo dok je tijesto meko bez da se lijepi za prste.
Nakon toga tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite nekoliko minuta dok se sastojci ne prožmu i tijesto postane homogeno.
Ostavite da stoji 20-30 minuta i pokrijte krpom. Tijesto rukama formirajte u duge tanke trake te nožem narežite na manje dijelove.
Zatim u loncu zagrijte vodu do vrenja, posolite te se tada dodaju domaći njoki i kuhaju tako dugo dok ne isplivaju na površinu vode, tada ih ocijedite.
Domaći njoki se mogu servirati uz razna jela, no najčešće se poslužuju uz umak od rajčice s mozzarellom i bosiljkom, ili u klasičnom raguu ili raguu od kobasica.