Za izradu čokoladnih jaja treba vam kalup. Ako ga nemate, možete ga jednostavno napraviti. Uzmite plastično jaje, razrežite ga podužini na pola, operite i eto kalupa.
Radit ćemo zdravu inačicu čokolade.
Sastojci za čokoladu
- 100 grama kakaovog maslaca
- 90 grama kakaa u prahu
- cimet
- 4 velike žlice meda
- orašasti plodovi
- grožđice
- pistacije
- sjemenke sezama
- jestive latice cvijeća (po želji)
- pola mahune vanilije
- malo soli
(Foto: Thinkstock)
Postupak
Domaća čokolada radi se na pari. U većem loncu zagrijte vodu do vrenja pa u njega stavite mani lonac, vodeći pritom računa da dnom ne dodiruje kipuću vodu. U manjem loncu rastopite kakaov maslac, dodajte kakao, med, cimet i jezgru od pola mahune vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pripremite kalupe za čokoladna jaja tako što ćete ih namazati uljem i pripremiti za punjenje. Ako nemate profesionalne kalupe, ove iz kućne radinosti fiksirajte kako vam se ne bi naginjali. Možete ih fiksirati alufolijom (napravite svojevrsno gnijezdo pa unutra položite jaje. Najbolje je da ih polažete u pleh jer će vam ih biti lakše prenijeti u hladnjak. Punite kalupe čokoladom. Riječ je o polovicama plastičnih jaja.
Kada ih napunite dobit ćete ravnu površinu koju ćete moći ukrasiti laticama, orašastim plodvima, grožđicama i sezamom. Za još puniji okus i atraktivniji izgled jaja, predlažemo vam da tostirate sjemenke sezama, bademe i lješnjake, a grožice natopite u rumu. Bademe i lješnjake ogulite.
Tako dekorirana jaja stavite u hladnjak da se stisnu. Kada ih budete stavljali na stol, ako želite možete im naraiti gnjezdašca od slame.
Savjet
Kako bi sve išlo glatko, prije nego počnete kuhati čokoladu pripremite kalupe i tostirajte sezam, bademe i lješnjake pa bademe i lješnjake ogulite. Možete ih prepoloviti, usitniti ili ostaviti cijele za ukrašavanje.
Pročitajte još:
- Inspirirajte se: izabrali smo za vas prekrasne uskrsne dekoracije i neobična jaja
- Prirodne boje za jaja: obojite uskrsna jaja začinima, voćem i povrćem
- Uzmite olovke: stiže recept za najbolje pince koje ćete ikad probati