Doboš torta s preljevom od karamele
Doboš torta poznata je mađarska torta, te postoje različite varijante pripreme doboš torte. Priprema doboš torte je nešto zahtjevnija, a sastoji se od biskvita, kreme i preljeva od karamele.
Doboš torta - biskvit:
6 jaja
18 dkg brašna
18 dkg šećera
korica limuna
Odvojite žumanjke i bjelanjke, od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Izmiksajte žumanjke sa šećerom i naribanom koricom limuna te dodajte u tu smjesu čvrsti snijeg te brašno. Sve zajedno umijesite i stavite peći u pečnicu na 160 stupnjeva, oko 5 minuta. Biskvit ohladite i razrežite na 6 jednakih dijelova.
Doboš torta - krema od čokolade:
4 jaja
vanilin šećer
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg šećera
25 dkg maslaca
Jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari tako dugo dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Nakon toga neka se krema ohladi i umiješajte maslac koji ste rastopili.
Uzmete jedan dio biskvita i premažete s kremom i na njega stavite drugi dio i tako dok ne potrošiti sav biskvit i kremu.
Doboš torta - preljev od karamele:
20 dkg šećera
2 dkg maslaca
2 žlice limunovog soka
Karamelizirajte šećer u posudi dok ne dobije smeđu boju dodajte maslac i limunov sok. Sve još malo zagrijete i premažite preko torte.
Doboš torta je gotova i spremna za posluživanje tek nakon što se dobro ohladi u hladnjaku.