Dimljeni losos je ukusna delicija koja se može jesti na razne načine. Može se poslužiti kao samostalni obrok, dodati u salatu ili tjesteninu, ili napraviti sendvič sa svježim povrćem i kruhom. Za pripremu dimljenog lososa kod kuće potrebno je nabaviti svježi losos, sol, smeđi šećer i drva za dimljenje.
Prvo što trebate učiniti kada pripremate dimljeni losos je očistititi losos. Uklonite kožu i izvadite kosti. Očistite ga, operite i osušite papirnatim ručnicima. Zatim pripremite mješavinu soli i šećera tako da u zdjeli pomiješate 200g soli i 150g smeđeg šećera.
Zatim stavite lososa u veliku posudu i nanesite mješavinu soli i šećera ravnomjerno na obje strane. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak na 6-12 sati. Nakon 6-12 sati, isperite lososa pod hladnom vodom da uklonite višak soli. Namočite drva za dimljenje u vodi oko 30 minuta prije upotrebe. Stavite drva za dimljenje na žar i pustite da se zapale. Kad zapale, stavite lososa na rešetku iznad žara i pokrijte posudu. Pustite da se dimi oko 2 sata. Nakon 2 sata, izvadite lososa iz posude i ostavite da se ohladi. Ovaj recept za dimljenje lososa već je gotov i dimljeni losos je spreman za posluživanje. Dobar tek!