Jamčimo vam da ćete za nekoliko sati biti kao novi. Evo i zašto. Nije novost da priroda blagotvorno djeluje na ljude, a osobito drveće koje je sada u raskošnim, toplim jesenskim bojama.
Zamislite samo koliko je lijepo uroniti u toplu žutu boju lišća, hodati jednoličnim koracima kroz njega i šuškati. Melem za oči i glazba za uši koju stvarate zajedno sa šumom. I to nije svve jer priroda sada časti kestenjem.
Vaše je da izoštrite oko i berete ih. Zadovoljstvo je od onog prvotnog - kada ne vidite ni jednog i mislite 'netko je već prošao ovuda' pa do onoga kada vam zjenice registriraju svaki jesenski biser kako, kao uglancan, blješti svojom toplom, smeđom bojom iz poluotvorene bodljikave 'kutijice' na tlu.
U šumi se zaista krije čarolija i veseli činjenica da je svatko može doživjeti. Za ovo blago ne trebate puno novaca, ne trebate uopće novac. Samo udobne tenisice, malo dobre volje, društvo ili ne i pokoji sat za sebe.
Kući ćete se vratiti s odličnom večerom, ispeći kestene svojim ukućanima ili prijateljima i uživati u druženju. Naravno i oni mogu sudjelovati u njihovoj pripremi. Vi ih zarezujt,e a dejci pustite da ih slažu u pleh.
Evo i nekoliko trikova kako ih najbolje ispeći:
Obrišite kestenje, uzmite nazubljeni nož za kruh, zarežite kestene po sredini (po širini ploda) i stavite ih u hladnu vodu na pola sata. Uključite pećnicu na najvišu temperaturu pa kad se ugrijala u nju poredajte kestene, naravno s rezom prema gore. Stavite ih na rešetku najbližu gornjem grijaču i pecite 20-ak minuta.
Nakon što ih izvadite, prekrijte ih debelom krpom i ostavite još 15-ak minuta kako bi ih lakše gulili. Zdjelu stavite pred ukućane, pripremite neku društvenu igru ili nešto drugo što vas zabavlja i uživajte.