Bijeli umak ili bešamel jedan je od klasičnih francuskih umaka. Bešamel, također poznat kao bijeli umak, radite se od samo tri sastojka - brašna, maslaca i mlijeka.
Sastojci za bešamel umak:
- 50 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
Kako se priprema brzi bešamel umak?
Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodajte brašno. Kuhajte, miješajući, drvenom kuhačom 1 do 2 minute ili dok smjesa ne postane mjehurića. Postupno umiješajte mlijeko. Praktično, umak je lakše napraviti s hladnim mlijekom jer se grudice ne stvaraju prebrzo.
Za daljnju pripremu brzog bešamel umaka zagrijte ga do vrenja. Smanjite vatru na srednju. Kuhajte, miješajući, 4 do 5 minuta ili dok se smjesa ne zgusne. Posolite i popaprite. Ostavite da se ohladi prije hlađenja.