U svakom slučaju, vjerojatno na prste možemo nabrojati ljude iz naše okoline koji ne vole ovu talijansku divu.
Sastojci za tijesto
- pola kilograma integralnog brašna
- vrećica suhog kvasca
- 0,3 decilitra mlake vode
- prstohvat soli
Nadjev
- pasirana rajčica ili pelati (0,3 decilitra)
- češnjak, origano, sol, papar, malo šećera, češnjak
- gauda (15 dekagrama), mozzarela (dvije kuglice)
- pršut (10 dekagrama)
- rikola (riga, rukola), masline, ljuti feferoni (po želji)
Postupak
U posudu uspite brašno, kvasac i sol te pomiješajte. Postupno ulijevajte vodu i mijesite rukama te na kraju dodajte žlicu ulja. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo.
Pokrijte krpom i ostavite oko pola sata na toplome mjestu da se digne. Kada se tijesto gotovo udvostruči, premijesite, podijelite na pola, oblikujte dvije kugle i ostavite da još malo nadođe.
U međuvremenu nauljite pleh i zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.
Nasjeckajte sitno režanj češnjaka, naribajte gaudu, mozzarelu narežite na komade debljine pola centimetra (za standardni pleh koji dolazi s pećnicom trebat će vam dvije kugle mozzarele ), pršut (poželjno je da kriške pršuta budu što tanje) natrgajte na komadiće.
U pasiranu rajčicu ili pelate dodajte češnjak, dvije žlice maslinova ulja, prsohvat soli, malo papra, žlicu origana, malo šećera (samo malo među prste, da ublaži kiselost rajčice).
Tijesto (jednu kuglu) razvaljajte, prebacite u pleh i vodite računa da uzdignete krajeve kako nadjev ne bi iscurio i kako bi korica bila hrskava.
Premažite tijesto rajčicom, dodajte naribani sir, pršut, mozzarelu i još malo pospite origanom. Nauljite krajeve tijesta te stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-ak minuta.
Pečenu pizzu izvadite iz pećnice. Opranu rikolu stavite na pizzu, kao i masline i ljute feferone (ako želite).
Na stol postavite podložak (za ovako veliki pleh odlično podložak 'glumi' velika drvena daska za rezanje), razrežite pizzu na željene komade, pozovite ukućane i (ili) prijatelje i uživajte u ukusnoj domaćoj pizzi.
P.S. Kod pizze je odlično što možete biti kreativni i napraviti je baš po svome guštu. Važno je samo peći je na vrlo visokoj temperaturi i one nježnije sastojke (kao što su rikola ili neka druga salata) staviti na nju nakon što je izvadite iz pećnice. U suprotnom će se ti listići spržiti na ekstremnim vrućinama u vašoj pećnici.
P.P.S. Možda se pitate što s drugom kuglom tijesta. Ponovite sve još jednom ili je zaledite.
- Kraljica krša na vašem tanjuru: kajgana sa šparogama odličan proljetni ručak
- Želite zdrav mozak? Jedite jaja za doručak, bez brige o demenciji
- Ideja za zdrav obrok na poslu: humus s povrćem u teglici
- Razgovarali smo s mladom šeficom Dinom Frletom: 'Moraš biti malo lud da budeš kuhar'
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!