Napraviti rižoto nije teško, ali zahtijeva vašu pažnju i nesmetano prisustvo za pločom štednjaka. To uključuje gotovo pola sata neprekidnog miješanja dok se vrući temeljac ulijeva u nekuhanu rižu. Dodavanje piletine u ovaj recept popunjava okus i zasitnost ovog zdravog recepta.
Sastojci potrebni da se pripremi bijeli rižoto s piletinom su:
- 2 velika pržena pileća prsa, bez kostiju
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 žlica biljnog ulja
- 3 žlice neslanog maslaca, podijeljene
- 1 srednja ljutika, nasjeckana
- 200 grama bijele riže
- 60 ml bijelog vina
- 30 grama ribanog parmezana
- Sol i papar, po ukusu
Kako biste pripremili bijeli rižoto s piletinom najprije prženu piletinu razdvojite ili narežite na komade veličine zalogaja i ostavite sa strane. U loncu zagrijte temeljac, pa smanjite vatru da ostane vruće, ali da ne kipi. U velikom loncu s debelim dnom zagrijte ulje i 1 žlicu maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku. Pirjajte 2 do 3 minute dok ljutika ne postane prozirna.
Dodajte rižu i pirjajte 1 do 2 minute uz često miješanje drvenom kuhačom da riža ne porumeni. Kuhajte dok ne pusti orašastu aromu, a zrna se oblože masnoćom. Dodajte vino i kuhajte još 1 minutu uz miješanje dok tekućina ne upije. Ulijte punu kutlaču vrućeg temeljca i miješajte dok ne upije. Sljedeću žlicu temeljca dodajte čim je riža gotovo suha.
Nastavite dodavati temeljac, žlicu po žlicu, čekajući da tekućina upije prije dodavanja još temeljca. To bi trebalo potrajati između 20 i 30 minuta ili dok riža ne postane mekana, ali još uvijek čvrsta na zalogaj bez hrskavosti. Dodajte piletinu i sve zajedno pomiješajte. Bijeli rižoto s piletinom je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!