Kako biste pripremili Bajramsku bamiju potrebno vam je oko sat i pol, a priprema je zahtjevna.
Bajramska bamija - sastojci:
- 60 dkg janjetine bez kosti
- 2 glavice ljubičastog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 5 dkg milerama
- 30 dkg svježih bamija
- 10 dkg mrkve
- 2,5 dkg korijena đumbira
- limun
- maslinovo ulje
- začini: sol i papar
Bajramska bamija - priprema:
Bamiju isperete hladnom vodom, odstranite peteljku i vrh te narežete. U posudu stavitmo maslinovo ulje kojeg trebate ugrijati te na njega dodati janjetinu koju ste prethodno narezali na manje komade. SVe zajedno posolite i pržite sa svih strana, nakon što voda ispari izvadite meso i stavite na toplo.
Za to vrijeme u posudu na masnoći od prženja dodajte luk, koji ste prethodno nasjeckali, naribajte mrkvu, protisnite češnjak, naribajte korijen đumbira, posolite i pirjajte na laganoj vatri. Povrće mora omekšati.
Dodajte crvenu papriku i meso, te bamije, malo limuna (nekoliko kriški), začuinite soli i paprom te dolijete vode tako da se pokriju svi sastojci. Kuhajte na laganoj vari i dolijevajte vodu. Dovoljno je kuhati oko sat vremena, važno je da meso omekša.
Na kraju kuhanja izvadite limun, a dodajte sok polovice limuna, mileram i vaša Bajramska bamija je spremna za serviranje.