Sushi je japansko jelo koje se sastoji od riže, ribe, povrća i drugih sastojaka, a sve to umotano u morskoj algi. Sushi može biti vrlo skup ako se naruči u restoranu, ali ga je također vrlo jednostavno napraviti kod kuće.
Sastojci za ovaj recept za sushi su:
- 250 g japanske riže za sushi
- 300 ml vode
- 50 ml rižinog octa
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- nori alge
- omiljeno povrće i/ili riba
Kako biste pripremili ovaj recept za sushi najprije rižu operite u hladnoj vodi nekoliko puta dok voda ne postane čista. Ocijedite rižu i stavite u posudu za kuhanje. Dodajte 300ml vode i stavite da se kuha. Kada zavrije, smanjite vatru na najmanju moguću jačinu i pustite da se kuha 15 minuta.
Nakon 15 minuta, maknite rižu s vatre i pustite da odstoji 10 minuta. U međuvremenu, u maloj posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol dok se šećer i sol ne otope. Kada je riža odstojala, prebacite ju u plitku posudu za hlađenje i polako dodajte ocatnu smjesu, lagano miješajući rižu vilicom ili drvenom žlicom. Miješajte dok se riža ne ohladi i ne postane ljepljiva. Stavite nori algu na drvenu podlogu ili na plastični omotač, s matom prekrivenim celofanom. Raširite rižu na nori algi, ostavljajući prazan rub veličine 1 cm na vrhu i na dnu. Dodajte povrće ili ribu po želji na vrh riže. Uhvatite rub nori alge i počnite ju motati, čvrsto pritišćući. Sushi rolu narežite na komade jednake veličine i poslužite. Dobar tek!