Sushi je tradicionalno japansko jelo koje se sastoji od kuhane riže za sushi, oblikovane u male komade i obično poslužene sa sirovim ribljim ili morskim plodovima, povrćem, voćem ili drugim sastojcima. Kombinacija okusa i tekstura čini sushi omiljenim jelom širom svijeta.
Kada je riječ o umaku za sushi, nema jednog određenog umaka koji se tradicionalno koristi, već postoji nekoliko popularnih izbora. Jedan od najčešćih umaka za sushi je soja umak koji se miješa sa wasabijem. Wasabi je zeleni umak koji ima specifičan okus koji se koristi kao dodatak sushi jelima. Također, često se koristi umak od ribe ili škampa, tzv. eel sauce, koji se priprema od soja sosa, rižinog octa i šećera.
Za veganske opcije, možete koristiti soja umak pomiješan sa umakom od đumbira, odnosno gari. Gari se obično poslužuje kao ukiseljeni đumbir i služi se uz sushi za osvježavajući okus. Za one koji vole ljuto, umak od čili papričica, odnosno sriracha, može se koristiti kao umak za sushi. Najbolji umak za sushi ovisi o osobnom ukusu i preferencijama. Izbor varira od tradicionalnih soja umaka sa wasabijem do veganskih umaka sa đumbirom.