Sushi je tradicionalno jelo japanske kuhinje koje se sastoji od kombinacije okruglog komada riže natopljenog octom, poznatog kao shari, i raznih svježih ili ukiseljenih sastojaka kao što su sirova riba, morski plodovi, povrće i jaja. Sushi se obično poslužuje s umakom od soje, đumbirom i wasabijem. Sushi riža se priprema na specifičan način kako bi imala posebnu teksturu i okus.
Za pripremu riže za sushi potrebno je:
- 480 grama riže za sushi
- 480 ml vode
- 60 ml rižinog octa
- 45 g šećera
- 10 g soli
Kada pripremate rižu za sushi najprije u posudu za kuhanje stavite rižu i vodu, pa kuhajte na jakoj vatri dok ne zavrije. Smanjite vatru na najmanju moguću razinu, poklopite posudu i kuhajte 15-20 minuta dok se sva voda ne upije. Nakon toga, uklonite posudu s vatre i ostavite da se ohladi 10 minuta. Sljedeće što trebate napraviti kada želite skuhati rižu za sushi je pripremiti smjesu od rižinog octa, šećera i soli tako da ih stavite u malu posudu i zagrijete na laganoj vatri dok se šećer i sol ne rastope. Nakon što se riža ohladila, prebacite je u veliku posudu i dodajte smjesu od octa. Nježno miješajte rižu dok se svi sastojci ne sjedine i dok riža ne postane sjajna. Rižu za sushi možete koristiti odmah nakon pripreme, ali je najbolje pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Koristite je za izradu sushija ili za pripremu drugih japanskih jela poput onigirija.