Igra prijestolja i dalje je velika motivacija brojnih turista da posjete Lijepu našu, a Hrvatska se pronašla na popisu lokacija na kojoj će se snimati prednastavak te serije.

Iako su posljednje scene u Dubrovniku snimane prije tri godine, suveniri se i dalje kupuju, a za prave obožavatelje tu je i hamburger srama.

''Stvarno velik broj turista još uvijek nakon serije, čak i u koroni ja imam booking za Game of Thrones ture, tako da mislim da je to jako doprinijelo turizmu'', rekla je Iva Nikolić, turistički vodič, za RTL Danas.

Hrvatska zaradila dvije do tri milijarde kuna

''Mi smo ostali u komunikaciji s producentima, bilo kroz ministarstvo bilo kroz Hrvatski audiovizualni centar neke se produkcije već u Hrvatskoj događaju'', rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Prema studiji Instituta za javne financije iz 2019., procjena pozitivnog utjecaja serije Igra prijestolja na turizam 2012. - 2018. u Hrvatskoj može se ugrubo procijeniti na minimalno dvije do tri milijarde kuna.

Nakon HBO-ove produkcije, Hrvatska je sve češći odabir filmaša, a Željezno prijestolje postalo je simbol Dubrovnika.

Građani kao statisti u remek-djelima

''To je bila najvažnija priča koja je Dubrovnik otvorila filmskom svijetu, nakon njih je došao i Ratovi zvijezda, došao je i Robin Hood'', rekao je HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić.

Svoju ulogu kao statisti u brojnim remek-djelima pronađu i građani.

"Mogli smo izigravati nešto što vjerojatno nikad za života pa ni kao maškare ne bi mogli tako dobru šminku napraviti da ne kažem financijski dio cijele priče što gradu što ljudima dobro dođe'', rekao je Vedran Levi.