Play ponuda

DRAGULJ EUROPE: / Najbogatija zemlja kontinenta nema aerodrom ni željeznicu, ali ima najnižu prosječnu plaću od 26.000 kuna

Image
Foto: Getty

Danas je Lihtenštajn jedna od najbogatija zemlja Europe, iako nema zračnu luku ni željeznicu

25.1.2019.
14:22
Getty
Play ponuda

Poznata kneževina Lihtenštajn između Austrije i Švicarske, danas je izrazito bogata nezavisna država, a vrlo su zanimljive i okolnosti njezinog nastanka.

Dobila je ime po slavnoj obitelji Lihtenštajn koja je došla iz okolice Beča. Liechtensteini su posjedovali ogromna zemljišta u Moravskoj, Češkoj i Austriji, a s vremenom su postali najbogatija obitelj u cijeloj Habsburškoj Monarhiji. Krajem 17. i početkom 18. stoljeća kupili su zemlju na kojoj stoji današnja kneževina Liechtenstein, a habsburški car Karlo VI. (otac carice Marije Terezije) proglasio je teritorij Vaduza i Schellenberga novom suverenom kneževinom Liechtenstein.

Image
NOVA OBEĆANA ZEMLJA: /

Jedna od najbogatijih europskih država otvorila tržište rada Hrvatima

Image
NOVA OBEĆANA ZEMLJA: /

Jedna od najbogatijih europskih država otvorila tržište rada Hrvatima

Danas je Liechtenstein jedna od najbogatija zemlja Europe, iako nema zračnu luku ni željeznicu, a građani imaju pauzu za ručak dugu čak 90 minuta, piše Quartz.

Gospodarstvo cvate te je opisano kao napredno, visoko industrijalizirano otvoreno za poduzetnike s razvijenim financijskim sektorom. Njezinom razvitku zasigurno pomažu i niski porezi zbog čega je primamljiva brojnim stranim kompanijama.

Otvoreni za migrante

U vladinoj brošuri koja pozdravlja nove migrante, bivši premijer Klaus Tschütscher opisao je to kao „svakodnevnu operativnu stvarnost. Moramo komunicirati s drugim zemljama, uključujući i strane kulture, a naše tvrtke u različitim sektorima oslanjaju se na stranu radnu snagu. Ta je interakcija moguća samo zato što, unatoč maloj veličini naše zemlje, držali smo oči otvorene prema vanjskom svijetu. "

Zemlja ima oko 40.000 stanovnika, od kojih je oko trećina stranaca. Članica je Europskog udruženja za slobodnu trgovinu i dio Schengenskog i Europskog gospodarskog prostora.

Visok životni standard

Broj zaposlenih gotovo je jednak kao i broj stanovnika, a nezaposlenost iznosi manje od 2 posto. Kao još jedan pokazatelj kako je ova zemlja gotovo kao iz snova činjenica je kako se prosječna plaća, zavisi o sektoru, kreće od 3500 do 9000 švicarskih franaka.

Play ponuda
Play ponuda