ZA PRANJE, SUŠENJE, PEGLANJE I SLAGANJE BEZ MUKE: / 12 inovativnih trikova koji ubrzavaju sve poslove oko rublja

Image
Foto: Thinkstock

Iskusne kućanice podijelile su zlata vrijedne savjete uz koje će odjeća, ali i perilica trajati znatno dulje, a sami poslovi - kraće

3.6.2018.
16:26
Thinkstock
Play logo

Svi su poslovi vezani uz rublje, budimo realni, zamorni i nezanimljivi. Peri, suši, peglaj, slaži - i tako ukrug. Srećom, postoje pametni trikovi kojima ćete te svakodnevne obveze svesti na goli minimum, a sve se svodi na to da kvalitetno obavite posao i onda ste mirni. Prema statistikama, žene troše oko 17 minuta dnevno samo na rublje. To zaista ne treba biti tako. Primijenite sljedeće savjete već kod idućeg pranja i vidjet ćete koliko vremena štedite.

Čišćenje perilice rublja

Okej, to ne radite svaki dasn, ali se perilica mora redovito dezinficirati kako bi dulje trajala i bolje prala. Postoje specijalni deterdženti za čišćenje, no jednako je učinkovita i - vodica za ispiranje usta. Stavite pola čaše tekućine u ladicu za deterdžent i pokrenite pranje. Gljivice, bakterije i plijesan bit će uništeni, a perilica kao nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv gubljenja čarapa

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam je nestala čarapa u pranju. Od toga se stvorio i svojevrstan fenomen. Ali iskusne domaćice koriste posebne vrećice za pranje sitnih komada odjeće. U svaku vrećicu stavite čarape jednog člana obitelji i nema šanse da se ikad više izgube.

Izbjeljivanje rublja

Neki ljudi izbjegavaju nositi bijele majice jer se na njima brzo stvore žute mrlje od znoja. Nema potrebe za tako radiklanim metodama. Umjesto toga, ubacite nekoliko aspirina u bubanj prije pranja. Te tablete sadrže salicilnu kiselinu koja je odlična za izbjeljivanje.

Glačanje

shimmer fallback
shimmer fallback

Prilično je teško izravnati odjeću koja se predugo sušila jer ona tada postaje otporna na utjecaj topline. Ne sušite dugo. Najbolje je da odjeća prije glačanja bude na korak do potpune suhoće. Ako ste je, pak, presušili, pošpricajte je vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje za stiskanje u pranju

Možda zvuči čudno, ali šampon za bebe ili omekšivač doista mogu vratiti stisnutu odjeću u prijašnje stanje. Samo dodajte malo proizvoda u kanticu tople vode i namačite odjeću 10 - 15 minuta. Zatim je osušite ručnikom i položite na krevet da se do kraja osuši. Omekšivač opušta tkaninu i vraća je u prvobitnu veličinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO UŠTEDJETI NA DETERDŽENTU ZA RUBLJE? /

Majka dvoje male djece otkriva briljantan trik protiv gomilanja prljave odjeće

Pranje bijelog rublja

Iskusne kućanice ne preporučuju dodavanje omekšivača kad perete nešto bijelo jer on ne dopušta odjeći da se izbijeli u potpunosti. Želite li da vam rublje blista od bjeline, korisitite izbjeljivač umjesto deterdženta i omekšivača.

Razvrstavanje prema boji

shimmer fallback
shimmer fallback

Jednostavno rečeno: ne radite to! Puno je važnije sortirati rublje prema gustoći vlakana. Teške tkanine upijaju više vode nego one lakše. Postoje samo dvije iznimke: bijelo uvijek perite zasebno, a temperatura pranja obojene odjeće ne smije prelaziti 30 stupnjeva jer će u suprotnom brže izblijedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv statičkog elektriciteta

Napravite loptice od aluminijske folije i ubacite ih u bubanj prije pranja. One će sav elektricitet povući na sebe tako da vas više neće tresti struja kad iz ormara izvučete čistu majicu.

Uklanjanje mrlja od šminke

Mrlje se od nekih vrsta pudera ili ruža čak uopće ne daju skinuti, ali s pjenom za brijanje odlazi svaka bez problema. Stavite malo pjene izravno na mrlju, a potom operite odjevni predmet na klasičan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pranje šilterica

Ako ne želite da izgube oblik (a ne želite), šilterice nikad ne perite skupa s ostalom odjećom. Rješenje je zapravo jednostavno - umjesto u perilicu rublja, stavite ih u perilicu posuđa. Stavite kapu u gornju ladicu i pokrenite puni ciklus pranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pranje prljavih čarapa

shimmer fallback
shimmer fallback

Nemojte ih prati u vrućoj vodi jer je većina prljavštine (uključujući znoj) bazirana na proteinima, što znači da uopće neće otići u vrućoj vodi. Ali zato, vjerovali ili ne, hladna voda skida prljavštinu kao od šale.

Play logo

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

Sve mrlje koje u osnovi nisu proteini, poput trave, zemlje ili soka, treba zagrijati sušilom za kosu pa onda staviti deterdžent na njih. Nakon toga ubacite odjeću u perilicu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo