BUDITE OPREZNI / Vodoinstalater otkrio što znači svaki zvuk bojlera: 'Ovi upućuju na ozbiljan problem'

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjak za bojlere komentirao je različite zvukove na koje biste trebali reagirati ako ih čujete

21.5.2024.
16:12
Shutterstock
VOYO logo

Andy Kerr poručio je ljudima da budu oprezni ako njihov bojler počne proizvoditi čudne zvukove te savjetuje brzu reakciju kako bi se spriječile moguće nezgode.

Iako ne predstavlja svaki zvuk ugrozu, Kerr ističe određene zvukove zbog kojih bi ljudi trebali biti oprezni: "Svaki dolazi sa svojim razlozima" - zvukovi poput siktanja, kucanja, grgljanja i lupanja su na vrhu popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapamtite, nikada ne pokušavajte ništa sami popraviti ako niste sigurni. Uvijek biste trebali pozvati stručnjaka ako sumnjate u zvukove koji dolaze iz vašeg bojlera. Obično se problemi koji uzrokuju zvukove vašeg bojlera mogu brzo riješiti, ali ako je star i spreman za zamjenu, postoji mogućnost da je problem nešto ozbiljniji i, u tim slučajevima, budite svjesni da je možda vrijeme za novi bojler", objasnio je vodoinstalater.

Zvukovi poput zviždanja i siktanja

Kada je riječ o zviždanju, siktanju ili glasnom zvuku, Kerr ističe vodu kao potencijalnog krivca. Ovaj fenomen se događa kada se protok vode unutar bojlera uspori, uzrokujući pregrijavanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića. Ovaj problem često proizlazi iz problema s cirkulacijom, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkulira ispravno. Takvi simptomi mogu ukazivati na neispravnu pumpu ili šire probleme u sustavu centralnog grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prepoznajte opasnost /

Majstor Vladimir upozorio na problem s klimom: 'Evo kada može izazvati strujni udar'

Image
prepoznajte opasnost /

Majstor Vladimir upozorio na problem s klimom: 'Evo kada može izazvati strujni udar'

Ključanje vode može biti značajan problem koji zahtijeva inženjera za sigurnost plina. Uobičajeni uzroci uključuju nakupljanje kamenca, curenje bojlera ili sustava s neispravnom razinom vode, neispravan termostat koji uzrokuje pregrijavanje bojlera i neispravnu pumpu.

Image
Foto: Shutterstock

Zvuk poput kucanja

Ako primijetite zvuk škljocanja ili lupkanja, to može značiti da vaš bojler ima poteškoća s paljenjem. To može biti zbog kvara paljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim slučajevima nije preporučljivo da sami pokušavate riješiti problem. Umjesto toga, nazovite inženjera jer bi problem mogao biti povezan s opskrbom plina.

Image
Foto: Shutterstock

Zvukovi poput grgljanja, kapanja i klokotanja

Iako mogu postojati i drugi razlozi, klokotanje obično uzrokuje zarobljen zrak u vašem radijatoru. Ponekad je taj zvuk iz vašeg bojlera samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu. Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, preporučljivo je provjeriti sljedeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odzračite radijator: Klokotanje se može pojaviti od uređaja spojenog na bojler, poput radijatora. Nakon odzračivanja radijatora provjerite tlak u bojleru i po potrebi ga dopunite. Smanjenje tlaka u bojleru može dovesti do dodatnih problema. Ako šumovi potraju, problem je negdje drugdje.

Provjerite tlak vode: Nizak tlak vode mogao bi biti krivac za klokotanje. To možete provjeriti na manometru u ormariću bojlera. Ako je brojčanik u crvenom dijelu, to znači da je tlak prenizak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražite zamrznutu cijev za kondenzat: Ovaj se problem često javlja tijekom iznimno hladnog vremena kada se vanjske cijevi mogu smrznuti. Da biste to riješili, lagano odmrznite cijev toplom vodom. Ako se problem nastavi, možda postoji još jedan problem s bojlerom. U takvim slučajevima se obratite ovlaštenom inženjeru koji vam može pomoći u rješavanju situacije.

Image
Foto: Shutterstock

Zvukovi lupanja

Glasan zvuk lupanja može se pojaviti od naslaga kamenca unutar vašeg izmjenjivača topline, neispravnog termostata bojlera ili može biti nešto tako jednostavno kao što je neispravno podešen termostat. Možda ćete morati nazvati inženjera za grijanje koji može provjeriti temperaturu vaših polaznih i povratnih cijevi zbog pregrijavanja te također provjeriti je li termostat vašeg bojlera postavljen na ispravnu temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ništa od toga ne uzrokuje problem, možda će morati ispitati cjevovod ispod vašeg poda kako bi se uvjerili da je pravilno pričvršćen i poduprt.

Image
Foto: Shutterstock

Zvukovi zujanja

Brujanje koje dopire iz vašeg bojlera može biti razlog za zabrinutost i preporučljivo je potražiti stručnu pomoć. Razni problemi mogu biti u korijenu ovog brujanja, u rasponu od neispravnih električnih komponenti do zaglavljene pumpe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vaš bojler proizvodi zvuk brujanja, važno je obratiti pozornost. U biti, ovaj zvuk je vapaj vašeg bojlera za pomoć. Označava hitnu potrebu za popravkom i trebali biste angažirati usluge profesionalca da to riješi.

Image
Foto: Shutterstock

Zvukovi šištanja slični zvukovima perilice rublja

Kombinirani bojleri posebno su skloni stvaranju piskutavih zvukova. Ove smetnje obično dolaze od blokirane cirkulacijske pumpe ili zarobljenog zraka u vašem sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što čujete ovaj zvuk, preporučuje se konzultacija s inženjerom koji može pregledati ima li začepljenja ili zarobljenog zraka i prema tome dijagnosticirati problem.

Image
Foto: Shutterstock

Zvukovi poput alarma

Zvuk nalik alarmu iz vašeg bojlera obično znači da nešto nije u redu. Uobičajeni krivci uključuju nizak tlak vode, neispravan termostat i začepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za otklanjanje problema s bojlerom provjerite tlak vode i termostat. Ako ove komponente rade ispravno i zvučni signal se nastavlja, obratite se ovlaštenom inženjeru, piše Express.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: O trovanjima zbog nape i bojlera: 'Česti su slučaj, oko 95 posto je neispravnih propusnih dimnjaka u Hrvatskoj'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo