MJESTO ZA OPUŠTANJE: / 5 najvažnijih stvari koje morate znati pri uređivanju spavaće sobe

Image
Foto: Flickr

Spavaća soba trebala bi biti vaša oaza mira i spokoja pa svakako dobro razmislite o njezinu uređenju.

25.9.2015.
7:15
Flickr
Play logo

Glavna uloga spavaće sobe je odmor, opuštanje i dobar san. To je mjesto u kojem nakon stresnog dana skupljate energiju za novo jutro. Upravo zbog toga njezinu biste uređenju trebali pridati mnogo pažnje, posebno kada se radi o izboru kreveta.

Ovo su stvari koje morate imati na umu prilikom uređivanja svoje spavaonice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Odaberite umirujuću boju

shimmer fallback
shimmer fallback

Kada je riječ o boji zidova u kupaonici, nipošto se ne biste trebali odlučiti za jarke boje. U spavaćoj je sobi potreban sklad i harmonija. To, naravno, ne znači da sobu ne možete urediti po svom ukusu, no držite se hladnih, umirujućih tonova. Odlična boja za zidove spavaonice je plava. Gledanje u plavu boju usporava otkucaje srca i snižava krvni tlak. Iako ju mnogi povezuju s bolnicom, odličan izbor je i zelena boja koja se izvrsno slaže uz drveni namještaj. Ako se ne možete odlučiti, uvijek vam preostaje bijela koja će istog trenutka rasteretiti čitavu prostoriju i dati joj lakoću.

2. Obratite pozornost na raspored

ne morate vjerovati u feng-shui da biste znali kako neki razmještaji namještaja u spavaonici jednostavno ne funkcioniraju. Za početak, pazite da krevet bude dovoljno udaljen od vrata. Također, nije dobro kada je uzglavlje kreveta smješteno uz prozor ili kada se krevet nalazi uz radijator. Idealno bi bilo kada biste krevet mogli odmaknuti što dalje od ulaza u sobu. Također, preporučuje se se da krevet bude postavljen okomito na ulaz.

3. Uložite u dobar krevet

shimmer fallback
shimmer fallback

Spavaća soba prostorija je u kojoj se odmarate i dopuštate svojem tijelu da se regenerira tijekom spavanja, a ključni dio svake spavaonice jest krevet. To je nešto na čemu nikako ne biste smjeli škrtariti. Odaberite čvrsti krevet koji neće početi škripiti nakon godinu dana, a najviše si vremena uzmite pri odabiru madraca. Imajte na umu da je njegov osnovni zadatak pružati vašem tijelu potporu kako biste tijekom spavanja bili u prirodnom položaju. Iako vam se ne čini tako, valja uložiti i u podnice jer će one kvalitetne produžiti vijek vašeg madraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Manje je više

Ono što se često dogodi kod uređenja spavaonice jest to da ona postane skladište. To nikako ne biste smjeli dopustiti. Spavaća soba trebala bi biti prozračna, a ne zatrpana komadima namještaja i nepotrebnim stvarima koje tamo ne pripadaju. Također razmislite o tome koliko je pametno staviti televizor ili računalo u spavaonicu jer je dokazano da, što god vi mislili, plava svjetlost jako otežava spavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MUČI VAS NESANICA? /

Uz ovih 15 znanstveno utemeljenih načina brže ćete zaspati

5. Ne zaboravite na svjetlost

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

Osim što trebate obratiti pozornost na dobru zaštitu od prirodnog svjetla u vidu roleta i zavjesa kako biste si omogućili spavanje u mraku, vrlo je važno odabrati i odgovarajuće umjetno svjetlo koje će osvjetljavati vašu spavaonicu. Nikako se nemojte odlučiti za prejako svjetlo. Najbolje bi bilo da si priuštite prekidač s mogučnošću prigušivanja svjetla. I, naravno, nemojte zaboraviti na noćnu svjetiljku koju ćete držati blizu kreveta kako ne biste prije počinka morali ustajati da ugasite svjetlo.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo