LEGLO BAKTERIJA / Skoro svi je koristimo u kuhinjama, a može biti opasna: 'Ponekad je gora od WC-a'

Image

Najveći krivac za bakterije na kuhinjskim predmetima je krpa, a stručnjak tvrdi da ponekad naprave veliku štetu

2.5.2024.
9:47
VOYO logo

Naša kuhinja može biti puna klica i bakterija, a jedan važan predmet za čišćenje smatra se najgorim krivcem i ima više bakterija nego zahodi.

Smatra se da je krpa za suđe krivac za bakterije, jer se ne pere rutinski u usporedbi s drugim predmetima po kući i često se ostavlja na sudoperu i zaboravlja se na nju dok ne počne dobivati neugodne mirise. Bliži se ljeto i toplije vrijeme, a to može uzrokovati leglo za razmnožavanje bakterija, pri čemu se smatra da je krpa za suđe najgori krivac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ KEMIKALIJA /

Odčepite WC školjku u roku odmah: Treba vam samo jedna stvar i već je imate u kuhinji

Image
BEZ KEMIKALIJA /

Odčepite WC školjku u roku odmah: Treba vam samo jedna stvar i već je imate u kuhinji

Znanstvenik i liječnik upozorio je da se 90 posto krpa za suđe u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra kontaminiranim te lošijim od WC školjke. Naime, voditelj programa za Medicinsku znanost Dr. Gareth Nye i firma Magnet Tradeom preporučili su da ne koristite krpe za posuđe.

"90 posto krpa za posuđe u Velikoj Britaniji smatralo se jako kontaminiranim bakterijama u usporedbi s 20 posto ručki za ispiranje WC školjke. WC školjka je bolja od drugih kuhinjskih površina kao što su kuhinjska slavina i radna ploča. Opet prema nedavnim studijama, oko 70 posto krpa za posuđe u Velikoj Britaniji zaraženo je s više od jedne milijarde bakterija na 100 cm2 površine ili oko pola milijarde za vašu krpu za suđe prosječne veličine", rekao je dr. Nye.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam vrsta bakterija na krpama

Dr. Gareth također je identificirao sedam vrsta štetnih bakterija na krpama za suđe, koje mogu uzrokovati niz simptoma:

- E coli - proljev, groznica, grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje,
- Pseudomonas aeruginosa - može dovesti do zatajenja disanja, šoka i smrti,
- Salmonela - proljev, groznica i grčevi u želucu,
- Staphylococcus aureus – ako uđe u krvotok, može izazvati infekcije krvotoka, upalu pluća ili infekcije kostiju i zglobova,
- Enterobacter - infekcije mokraćnog sustava, respiratorne infekcije,
- Klebsiella - infekcije mokraćnog sustava, respiratorne infekcije,
- Bacillus subtilis – povraćanje i proljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

"Sve bakterije mogu uzrokovati vrlo teške infekcije kod pacijenata koji su vrlo mladi ili stari ili imaju temeljna zdravstvena stanja koja ih čine sklonijima infekcijama", otkrio je dr. Gareth.

Što se preporučuje?

Također, stručnjak smatra da je krpa za suđe, kojom se često čisti nered i zatim se ostavlja na kuhinjskoj radnoj ploči, jedan od najgorih krivaca za ovakve bakterije, ovisno o tome koliko je vlažna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlažna krpa ostavljena u toploj kuhinji pruža idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. To je osobito vjerojatno ako su prisutni i tragovi hrane", upozorava dr. Gareth.

Image
Foto: Shutterstock

Također, dr. Gareth savjetuje da ne koristite kuhinjske krpe, no ako baš inzistirate, važno je da se mijenja i pere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporuke su da ih ne koristite, ali ako to učinite, trebali biste je temeljito oprati nakon svake upotrebe i isprati antibakterijskim deterdžentom svaka dva dana kako biste ubili klice. Također biste trebali mijenjati krpu za suđe svakih nekoliko mjeseci. Idealno bi bilo da prijeđete na antibakterijske maramice za čišćenje nekih površina, osobito nakon pripreme sirovog mesa ili peradi koji su poznati proizvođači štetnih bakterija", zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Male tajne velikih majstora za pronalazak ljetnog smještaja: 'Jeftinije opcije nudi tek smanjiš cijenu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo