Play ponuda

'Renoviramo kat kuće. Kako u 45 m2 dobiti sobu, dnevni, kuhinju i kupaonicu?'

shimmer fallback

Renoviramo gornji kat obiteljske kuće, bez mogućnosti nadogradnje i otvaranja novih otvora na fasadi. Molim Vas prijedlog kako da u 45 m2 smjestimo sobu, kupaonicu, kuhinju i dnevni boravak...

4.9.2013.
13:46
Play ponuda

Budući da ste limitirani stambenim kvadratima i postojećim otvorima, treba razmisliti o što jednostavnijem i preglednijem rješenju koje će vizualno dati maksimum, a istovremeno zadovoljiti Vaše potrebe za željenim prostorijama. Kako je postojeća terasa smještena uz stube te ulaz u sam stan, odnosno uz njegov jugozapadni kut, bilo bi logično dnevnu zonu planirati tako da je ista orijentirana prema postojećem vanjskom prostoru.

Izrazili ste želju za mogućim korištenjem dimnjaka za grijanje na drva, pa je i za to potrebno osigurati mogući prostor, naravno uz dnevnu zonu stana.

Ako krenemo od navedenih činjenica, logično je spavaći trakt smjestiti istočno unutar postojećih kvadrata.

Kupaonica i spavaća soba dijele zid, a postojeći otvori zadovoljavaju potrebe navedenih prostorija.

Manji poprečni zid smješten je desno od ulaza i osigurava dozu intimnosti za korisnike spavaonice ili kupaonice, a istovremeno ne odjeljuje strogo navedenu zonu od ostatka stana. Uza zid je moguće smjestiti klupicu ili ugradbeni ormar. Ista Vam omogućava da prilikom dolaska u dom, nakon odlaganja obuće, jednostavno produžite u kupaonicu ili spavaonicu, pri čemu imate mir, ali i izravnu komunikaciju prema navedenim prostorijama.

Ostatak stana čini zona kuhinje/blagovaonice te dnevnog boravka.

Kuhinja je smještena sjeverno od ulaza, a stol organizirajte tako da je isti moguće proširiti za veća druženja, ali i smanjiti kad za to nema potrebe.

Sjedeća zona orijentirana je prema jugu, odnosno postojećoj terasi, a možete razmisliti da prozor preko puta predložene lokacije za trosjed zamijenite kliznim vratima.

Zona oko dimnjaka je slobodna, tako da danas-sutra možete bez problema stambeni prostor oplemeniti peći na drva ili zatvorenim kaljevom peći.

Iz navedenog razloga zona ulaza nje strogo odvojena dodatnim pregradama ili zidovima. Isti bi samo nepotrebno zatvorili prostor, a za to zaista nema potrebe.

Vanjska terasa Vam nudi pregršt mogućnosti, a jedna može biti šljunčana zona s parternim biljkama uz samu ogradu. Time ćete možda smanjiti terasu za nekoliko kvadrata, ali ćete i istovremeno vizualno oplemeniti vanjski prostor

Dobili ste jedan jednostavan, funkcionalan i nadasve svijetao stan, a svi željeni prostori našli su svoje mjesto pod suncem. Detalji ili Vaš osobni pečat ne moraju se odmah useliti s Vama, saživite se sa stanom, pa će kreativne ideje za dodano uređenje doći same od sebe.

Savjetuje: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Play ponuda
Play ponuda