Play ponuda

OSJEĆAJ JE DOBAR, ALI ODMAH PRESTANITE: / Evo kakvu nezamislivu štetu činite gnječeći limenke prije bacanja

Image
Foto: Getty

Ako, primjerice, imate zasebnu vrećicu ili kantu isključivo za limenke, onda se slobodno raspojasajte

31.3.2019.
13:45
Getty
Play ponuda

Što radite s praznom limenkom nakon što popijete sav sadržaj iz nje? Ambiciozno se nadamo kako je pošaljete na recikliranje. U tom slučaju, ako je prije toga sa zadovoljstvom zgnječite, odmah prestanite!

Nemoguće prepoznati oblik

Znamo da je dobar osjećaj uništavati stvari koje više ničemu ne koriste, ali time samo upropaštavate šansu da se limenke, koje su golemi zagađivači, recikliraju i ponovno upotrijebe. Upozorenje je izdao Matt Meenan, direktor javnih afera u američkom Aluminum Associationu.

Image
ZA LIMENKU COLE MOŽETE DOBITI 132.000 KUNA: /

Da, dobro vidite, ali ne vrijedi svaka bogatstvo. Evo kako provjeriti

Image
ZA LIMENKU COLE MOŽETE DOBITI 132.000 KUNA: /

Da, dobro vidite, ali ne vrijedi svaka bogatstvo. Evo kako provjeriti

Meenan je objasnio za Recyclebank da većina postrojenja za razvrstavanje otpada koriste jednostrujni sustav recikliranja, gdje se sve pomiješa zajedno prije nego što se sortira. Uređaj koji razvrstava otpad radi na principu materijala i oblika.

shimmer fallback
shimmer fallback

Postoji jedna iznimka

To znači da, ako zgnječite limenku, uređaj je neće znati prepoznati kao takvu te će je proslijediti u otpad koji se ne može reciklirati. "Ako čak i odvajate sav otpad za reciklažu, mnogo je teže odvojiti zgnječenu limenku. Uređaji lakše sortiraju netaknut aluminij zbog veće površine za detekciju", rekao je Sean Pettitt, direktor Purely Waste Solutionsa.

Pravilo se odnosi i na željezne limenke. Ipak, postoji jedna iznimka u kojoj se može tolerirati gnječenje limenaka. Ako, primjerice, imate zasebnu vrećicu ili kantu isključivo za limenke, onda se slobodno raspojasajte jer ne bi smjelo biti problema prilikom razvrstavanja otpada.

Play ponuda
Play ponuda