Play ponuda

Najbolje rješenje za spajanje dva stana

shimmer fallback

Molila bih vas da nam pomognete oko rasporeda prostorija. Naime htjeli bismo spojiti dva stana, čiji tlocrt vam prilažem. Ono što nas zabrinjava je nosivi zid između stanova.

29.8.2012.
11:53
Play ponuda

Spajanjem ova dva stana zasigurno ćete dobiti potrebne kvadrate, ali isto tako i mogućnost dobro organizirati prostorije. Ono što je ključno, a što niste posebno napomenuli, imate li pretenzije za ulaz više u lijevi ili desni stan, te općenito imate li kakvih već osmišljenih ideja. Kako ste ostavili sve mogućnosti otvorene, nadam se da će predloženo biti ono što ste zamišljali.

Prvenstveno, ulaz bih organizirala lijevo iz nekoliko razloga:

- kupaonica koja je uz taj ulaz je manja, i idealna za vas tokom dana te vanjske 'posjetitelje' koji će dolaziti

- kuhinja na postojećoj lokaciji ima idealnu poziciju unutar prostorija te ju je moguće integrirati unutar novoosmišljenog dnevnog boravka

- lođa u ovom stanu je nešto veća te time pogodnija za istu unutar dnevnog boravka

Sve navedeno predstavlja idealne postavke za prostrani dnevni boravak s kuhinjom centralno smještenom unutar istog. Ukidanjem sobe uz spojni zid dva stana dobiva se idealna pozicija budućeg prostranog stola, a postojeća soba uz lođu je idealna za sjedeći kutak, te kao takva nestaje, a svoje kvadrate prepušta novom dnevnom boravku s bibliotekom.

Krajnji lijevi kutak moguće je organizirati kao radni s visokim policama, ili kao opuštajući uz relax fotelju sa zanimljivom stajaćom lampom.

Kuhinja je centralno smještena (na postojećim instalacijama), te uz radnu plohu dobiva i sjedeći dio visine plohe, koji postaje integralni i centralni dio dnevnog boravka, idealan za veća druženja jer je dostupan i vidljiv iz gotovo svih kutaka stana.

Spoj dva stana izveo bi se uz zid blagovaonice, otvorom širine cca 130 cm. Ono što je svakako neophodno je konzultacija statičara, radi optimalnog rješenja te izvedbe veličine otvora. Otvor će biti svakako pojačan gredom ili profilima, ali isto će se konačno odrediti nakon spomenutih konzultacija ili elaborata statičara.

Kompletan desni stan postaje klasičan spavaći trakt, s tri spavaonice, od kojih centralna ima i lođu, te postojeće proširene kupaonice. Na taj način ste kompletno odvojili dnevni od spavaćeg dijela stana, i osigurali ste željene tri spavaonice.

Ugradbene ormare moguće je izvesti unutar hodnika kao dio zida, pa osim što ćete dobiti dosta dodatnog garderobnog prostora, isti se neće veličinom nametati unutar hodnika.

Nadam se da predloženo rješnje zadovoljava Vaše želje za prostranim dnevnim boravkom, te željenim spavaonicama, a sigurna sam da ćete biti zadovoljni organizacijom otvorenog prostora u kojem se ne nameću hodnici, prolazi ili suvišna vrata.

Savjetuje: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Play ponuda
Play ponuda