KAKO SE RIJEŠITI OSA: / Izradite mamilicu za ove naporne kukce i saznajte kako se najbolje zaštititi

Image
Foto: Pexels

Nakon duge i hladne zime priroda se počinje buditi, pa tako i onaj dio koji mnogima najviše smeta - kukci.

14.1.2018.
16:00
Pexels
Play logo

Pčele, ose, komarci i muhe neželjeni su stanovnici u kućama i stanovima. Neki od njih mogu biti opasni jer prenose razne bolesti i prljavštine, a mogu izazvati i različite reakcije kod ljudi. Ako želite imati bezbrižno proljeće i ljeto te na miru piti kavu na svojoj terasi ili balkonu, saznajte kako se riješiti osa.

Image
KAKO SE JEDE KAKI? /

Japanska jabuka može biti odličan dodatak jelima ako se pravilno koristi

Image
KAKO SE JEDE KAKI? /

Japanska jabuka može biti odličan dodatak jelima ako se pravilno koristi

shimmer fallback
shimmer fallback

U Hrvatskoj se također pojavljuju galske ose koje ne napadaju, a njihovi osinjaci se mogu nalaziti na zaštićenim mjestima u potkrovljima i tavanima. Znaju se zavlačiti ispod balkona. Hrane se kukcima. Prugaste su, ticala su im crna, a cijele ose mogu narasti do 17 milimetara. U gnijezdo joj stane do 140 jedinki. Galske ose su aktivne od svibnja do listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, pojavljuje se i šumska osa, iako rijetko. One nisu agresivne i uglavnom grade gnijezda u krošnjama drveća ili u grmlju. Mirnije su i ne napadaju. Prepoznaju se po vertikalnoj žutoj prugi na prsima. Ove su ose nešto veće - mogu narasti do 25 milimetara.

Oprez pri suzbijanju osa

Prije nego se odlučite riješiti osa, pokušajte prepoznati radi li se o opasnoj vrsti ili ne. Ako prepoznate da se u blizini kuće nalazi osinjak ose zemljarice, budite jako oprezni i ne pokušavajte ništa naglo učiniti. Uzmite u obzir da, ako pošpricate osinjak s nekim sredstvom, sve će se ose uznemiriti i dignut će se cijeli roj. Također ako dođe do uboda, maknite se brzo jer će miris ispuštenog žalca samo privući ostale ose. Ako naiđete na velik osinjak, budite jako oprezni, i u tom slučaju pozovite stručnjake za deratizaciju kako ne bi došlo do neočekivanih situacija, uboda ili reakcija. Uništavanje osa i ostalih sličnih kukaca mora se izvoditi jako oprezno i ograničeno kako ne bi usmrtili korisnu vrstu pčele, ose ili bumbara.

Kako se riješiti osa?

Osim što možete koristiti repelente i sprejeve protiv osa i drugih kukaca, postoji i bezbolnije rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmite bocu od 1,5 - 2 litre i napravite na njoj rupu. Kasnije ćete tu bocu kroz tu rupu prepoloviti na dva dijela. U donji dio boce ulijte pivo ili neki slatki sok. Prerežite bocu i prvi dio poklopite gornjim dijelom boce koju ste odrezali, ali ju okrenite naopako. Ose jako vole slatko, a privlači ih i piva, tako će letjeti oko te boce umjesto da lete oko vas i vama smetaju. One će tako upasti u tu tekućinu, a vi ćete moći ostati bezbrižni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete kupiti već napravljene mamilice za ose u trgovinama s opremom za uređenje doma, a cijena im je oko 50 kuna.

Uzmite u obzir i ove stvari:

  • ose ne vole crvenu boju
  • privlači ih žuta i bijela boja
  • ako vam se ose približe nemojte mahati rukama, one napadaju samo u obrani
  • ose ne podnose miris eukaliptusa, metvice i pelina
  • ako vas ubode osa na ubod stavite leda, octa i sode bikarbone
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo