Odlučili ste se za kupnju kreveta bilo iz razloga da vam se stari ne sviđa, ili je dotrajao, ili preuređujete stan. Osim što će prilikom odabira presudan biti izgled, važno je znati procijeniti kako će se uklopiti u prostor te je li funkcionalan.

Kada se radi o krevetima kvalitetu često opravdava cijena, pa ćete za kvalitetniji morati izdvojiti nešto više novca. No, ne škrtarite jer na krevetu provedemo trećinu života.

Za dobar krevet najvažniji je dobar madrac, koji kupite zajedno s odgovarajućim postoljem ili okvirom. Kako odabrati madrac?

Lakša i vrlo popularna zamjena za klasični madrac s oprugama je onaj punjen poliuretanskom pjenom, odnosno pjenom od lateksa. Za one s ograničenim prostorom dobar izbor je futon, punjen slojevima češljanog pamuka, a često se prodaje uz ležaj od drvenih letvica koje se mogu brzo razvući u krevet.

Madrac ne mora biti tvrd kao daska jer bi mogao pogoršati probleme s leđima. Osim toga, dovoljno čvrst madrac drži kralježnicu u ravnom položaju i dok ste okrenuti na bok. Teže osobe trebat će, naravno, tvrđi krevet.

Novi madrac s oprugama treba prvih nekoliko mjeseci jednom tjedno ili jednom u dva tjedna okrenuti na drugu stranu – mijenjajući glavu za noge. Tako će se punjenje ravnomjerno slegnuti, a madrac ravnomjerno trošiti. Madrac punjen pjenom ne treba okretati i ne zaboravite – madrac se ne smije presavijati niti na njemu držati teret.

Krevete birajte prema veličini sobe. Ako kupujete za dječju sobu, imate li više od jednog djeteta, kupite krevet na kat. Imate li jedno dijete, odaberite krevet koji ima spremište.

Za bračne sobe birajte krevete koji neće zauzeti cijeli prostor i jednostavnije linije.

Ako ste ljubitelj klasike, odgovarat će vam krevet koji ima željezno postolje i okvir. Vrlo decentno, moderno i elegantno.

Jednostavnost drveta nikad ne zastarijeva, ali pripazite da ne kupujete masivna postolja i okvire. Efektniji su oni koji imaju samo podnicu i uzglavlje.

Okrugli kreveti pristaju u velike prostorije, dok se klasični oblik kreveta uklapa u manje sobe.

Izbor je zaista širok, a prije no što se odlučite za određeni model, dobro proučite svoj dom.

Prethodni članci:

arti-201008110278006 arti-201005030699006 arti-201004090390006 arti-201003180498006 arti-201001210595006