Osim što ćete znatno teže skinuti sve zagorene ostatke s rešetaka, vrlo brzo nakon uporabe roštilja može doći do nakupljanja opasnih bakterija te privlačenja svih vrsta insekata i štetočina. No, to se neće dogoditi ako roštilj znate pravilno očistiti. Sve može biti gotovo već za desetak minuta ako slijedite ove korake.
1. 'Zapalite' ostatke hrane i masnoće
Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo ugljena), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako između 10 i 15 minuta. Visoka temperatura očvrsnut će ostatke hrane, nakon čega će ih biti lakše ukloniti.
2. Očistite rešetke
Ostatke ugljena s rešetke uklonite polufleksibilnom četkom od nehrđajućeg čelika. Također možete upotrijebiti i lopticu od aluminijske folije, ali bolje je uložiti nešto novca u dobru četku za roštilj. Bit će vam lakše i oduzet će vam manje vremena. Ako je donja strana rešetke za roštilj jako masna, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom, sapunicom bogatom spužvom te isperite i osušite ručnikom.
3. Uklonite zagorene ostatke
Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V, koji štite mlazove plina od kapanja masnoće. Izvadite ih i uz pomoć noža uklonite masnoću. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite ručnikom. Ako, pak, imate roštilj na drveni ugljen, ovaj korak možete preskočiti.
4. Očistite unutrašnjost roštilja
Očistite unutrašnjost roštilja špahtlom kako biste lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi utjecala na okus vaše hrane. Koristite sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav, piše Men's Health.
5. Završno 'glancanje' (neobavezno)
Ako ste posebno motivirani za čišćenje, možete očistiti i vanjski dio roštilja. Ako je površina od nehrđajućeg čelika, obrišite mast odgovarajućim sredstvom za čišćenje čelika i polumekom spužvicom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda.