Play ponuda

Adaptacija garaže i radionice u stančić za dvoje umirovljenika

shimmer fallback

Molim Vas pomoć u uređenju prizemlja obiteljske kuće u jednosoban stan u kojem bi živjelo dvoje umirovljenika.

18.9.2013.
12:46
Play ponuda

Prostor je do sada služio jednim dijelom kao garaža (veliki južni otvor), a drugim djelom kao radionica te je u potpunosti neuređen.

Sjeverna strana je ukopana, a istočna se naslanja na susjedni objekt, te je moguće jedino sa zapadne strane smjestiti još poneki prozor.

Ulaz se može smjestiti na mjesta postojećih otvora ili negdje sa zapadne strane. U skicu je ucrtan položaj vode - kanalizacije te jedan nosivi zid koji se nalazi u prostoru.

Mislim da je najbolje krenuti od ograničavajućih faktora te na taj način anulirati smještaj zona koje zahtjevaju dnevno svjetlo.

Kako ste naznačili položaj vode te jedini nosivi zid, koji ima centralnu poziciju unutar prostora, novi mokri čvor sam prostorno smjestila upravo uz spomenuti zid, odnosno centralno unutar budućeg stana. Smještaj kupaonice uz zapadnu stranu zatvorio bi jedine moguće otvore, a to nikako nije dobro rješenje za ostatak prostorija.

Dakle, centralno unutar stana smještena je kupaonica, koja mokri čvor dijeli s kuhinjom smještenom s druge strane zid.

Na ovaj način centralna 'kocka' prostorno dijeli novu spavaću sobu, i stvara mirnu zonu za odmor. Soba je dobila novi otvor kao i ulazni hodnik.

Sam koncept stana je samim tim postao vrlo jednostavan.

Iz ulaznog prostora pravocrtno se odlazi prema kupaonici i spavaonici, a desno, uz postojeći veliki otvor, smještena je dnevna zona.

Komunikacijski prostor iskorišten je za ugradbene ormare, a istovremeno je neopterećen nepotrebnim vratima te tako ostvaruje dojam dodatnih potrebnih kvadrata.

Kuhinja je longitudinalna, te dijeli već spomenuti zid s kupaonicom, a u produžetku iste, prema dnevnoj zoni smješten je jedaći dio. Velika staklena stijena omogućuje dovoljno svjetla, a nastavak prema dnevnoj zoni potrebnu interakciju ta dva prostora.

Najtamniji dio stana, u dnu kuhinje, iskorišten je kao veće spremište, smočnica ili zona unutar koje, uz spomenuto, novi stanari mogu smjestiti i sušilicu rublja.

Uz ulaz možete posaditi veće biljke koje će štititi od znatiželjnih pogleda, ali i omogućiti što više staklenih otvora radi toliko potrebne insolacije.

Savjetuje: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Play ponuda
Play ponuda