Znati kako oprati dasku za rezanje ključno je za održavanje kuhinje bez klica i za opću sigurnost hrane. Svakodnevnom upotrebom na ploči se stvaraju mali urezi i brazde, stvarajući pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. To može stvoriti kontaminaciju kada se ploča koristi za perad, ribu i povrće. No, kako oprati dasku za rezanje za sigurnu svakodnevnu upotrebu?
Prvo što trebate učiniti kada perete dasku za rezanje je isprati dasku. Nakon što bacite ostatke hrane sa daske, isperite dasku za rezanje vrućom vodom. Nanesite sredstvo za pranje posuđa i izribajte ga spužvom ili četkom za posuđe. Ako primijetite tragove noža, ogrebotine ili nedosljednosti na drvu, dobro izribajte ta područja kako biste izbjegli bakterije. Ispravno očistite i izribajte obje strane drvene daske za rezanje, čak i ako je samo jedna strana korištena za rezanje. Isperite obje strane daske toplom vodom. Zatim dasku osušite čistom krpom ili papirnatim ručnikom. Ostavite dasku da se potpuno osuši na zraku prije nego što je odložite.
Dubinsko čišćenje daske za rezanje treba se odrađivati nakon svakog korištenja daske za rezanje sirovog mesa. Nakon prethodnog čišćenja, napravite otopinu izbjeljivača tako da dodate 1 žlicu klornog izbjeljivača u 3 litre vode u sudoperu. Uronite dasku u otopinu izbjeljivača i ostavite da djeluje 2 do 3 minute kako bi imala vremena ubiti bakterije na dasci. Još jednom operite dasku za rezanje toplom vodom i sredstvom za pranje posuđa kako biste uklonili miris izbjeljivača. Dasku temeljito isperite, a zatim je osušite. Ovo je siguran i učinkovit način za pranje daske za rezanje.