Ukrasi izrađeni od bakra dodaju toplinu i eleganciju svakoj prostoriji. Međutim, s vremenom će bakar sigurno izgubiti svoj sjaj, stvarajući sloj potamnjenja. Uzrok ovoj reakciji je oksidacija. Bakar reagira s kisikom i vlagom iz zraka te formira tanki sloj oksida na površini. Čak i u optimalnim uvjetima, tamnjenje se ne može izbjeći, i iako nije štetno, može biti ružno. Srećom, lako je očistiti bakar. No, kako očistiti bakar?
Najefikasniji način kako očistiti bakar je pomoću limuna i soli. Čišćenje bakra limunom i soli prirodna je i učinkovita metoda. Međutim, izbjegavajte korištenje ove metode na predmetima s delikatnom ili osjetljivom završnom obradom i vrijednim predmetima s ukrasnim elementima koji bi se ribanjem mogli oštetiti.
Kada čistite bakar najprije svježi limun prerežite na pola i iscijedite sok u zdjelu, uklanjajući sve sjemenke. Polovicu limuna obilno pospite kuhinjskom soli. Nježno utrljajte posoljeni limun na potamnjela područja bakrenog predmeta. Ponovite s preostalim limunom. Nakon tretiranja svih potamnjelih područja, isperite bakar vodom kako biste uklonili limunov sok i ostatke soli. Osušite bakar krpom od mikrovlakana. Ovaj način kako očistiti bakar već je gotov.
Bakar je prekrasan i elegantan materijal, ali s vremenom može izgubiti svoj sjaj. Saznajte zašto bakar gubi svoj sjaj i kako očistiti bakar od tamnog sloja.