Svijet gljiva / Koji su nejestivi vrganj? Kako prepoznati nejestive vrganje?

Image
Foto: Pixabay

Vrganj je poznata jestiva gljiva koja je često tražena zbog svog okusa i upotrebe u kulinarstvu. Ali opet treba biti na oprezu jer postoje mnogi nejestivi vrganji.

16.8.2023.
15:51
Pixabay
VOYO logo

Vrganji su rod gljiva koji se sastoji od oko 300 vrsta. Većina ih je jestiva, ali postoje neke s kojima moramo biti vrlo oprezni jer mogu izazvati nelagodu u želucu, a čak nam može zatrebati liječnička pomoć. Srećom, vrlo ih je lako prepoznati, pa čak i ako ste rijetko išli u sakupljanje gljiva, nećete imati problema. Saznajte kako prepoznati nejestive vrganje.

El Boletus satanas ili gljiva ludara ima klobuk promjera do 30 cm, bjelkasta kada je zrela. Stabljika je široka, do 10 cm debljine, vrlo upečatljive crvene boje. Otrovna je i zbog toga je nejestiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su još nejestivi vrganji? Gorki vrganj ili boletus radicans je još jedna vrsta nejestivog vrganja. Ovaj vrganj raste u šumama listopadnog drveća, poput hrasta ili bukve. Ima bijeli klobuk promjera do 8 cm, iako može doseći i 20 cm. Stabljika je široka do 10 cm, žute boje. Nije otrovna, ali nije jestiva jer je gorka.

Sada ste sigurni u neke od znakova nejestivog vrganja. Crvena boja na gljivama uvijek treba uključiti alarm za opasnost. Otrovanje gljivama može biti iznimno ozbiljno i često zahtijeva medicinsku pomoć. Ako sumnjate da ste konzumirali nejestive vrganje, odmah potražite medicinsku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo