Čini se kako alkohol ipak ima jedan genijalan učinak na naše tijelo i psihu, evo o čem se radi

Image
Foto: instagram, pauzabra

Ovo je zapravo vrlo pozitivno pa čak i korisno

31.12.2017.
15:55
instagram, pauzabra
VOYO logo

Alkohol nas može opustiti i učiniti nas hrabrijima, ali nekako nam je teško povjerovati da ima nekih pozitivnih učinaka na tijelo. Dakako, jedna vrsta alkohola razlikuje se od drugih. Tako učinak votke na naš organizam nije isti kao čaša vina koja je čak i ljekovita.

No, čini se da alkohol potencira našu sposobnost konverzacije na stranom jeziku, barem kako tvrdi novo istraživanje. Britanski i nizozemski stručnjaci otkrili su da ljudi lakše govore na stranom jeziku kada popiju malo alkohola, čak i kada nisu svjesni promjene obrazaca govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje su prošli oni koji su si malo popili

Image

U istraživanju je sudjelovalo 50 izvornih govornika njemačkog jezika koji su se školovali u Nizozemskoj i položili ispite iz poznavanja nizozemskog. Polovica ispitanika je tijekom istraživanja popila vodu, a polovica malu količinu alkohola. Zatim su dva sata razgovarali s izvornim govornikom nizozemskog koji nije znao tko je od kandidata popio vodu, a tko alkohol.

Rezultati ocjenjivanja su bili iznenađujući - kandidati koji su pili alkohol pokazali su bolje poznavanje gramatike i vokabulara te su tečnije razgovarali. Sami kandidati uopće nisu imali osjećaj da su imali bolje rezultate od ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća količina alkohola imala bi suprotan učinak

Image

Iako ti se ovo istraživanje čini pomalo čudno, zapravo je logično jer nas alkohol opušta, manje smo koncentrirani na moguće greške i osjećamo se samopouzdanije. No, ovo očito vrijedi samo kada se radi o manjim količinama alkohola jer bi veće imale suprotan učinak.

Isto tako, piše Hello Giggles, teško je znati je li istraživanje bazirano na placebo učinku. S obzirom da su svi kandidati znali piju li alkohol ili ne, možda su doživjeli psihološki učinak alkohola, a ne biološki. Zato će, kažu stručnjaci, provesti istraživanje s lažnim alkoholnim pićem, kako bi bolje potvrdili svoju teoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo