CIJELO VRIJEME POGREŠNO PERETE VEŠ: / Znanost je otkrila koji program treba odabrati na perilici kako bi vam odjeća bila - vječna

Image
Foto: Shutterstock

Nedavna studija otkrila je da pranje odjeće na najhladnijem i najkraćem ciklusu u perilici rublje čini dugotrajnijim

24.8.2020.
7:22
Shutterstock
Play logo

Ako već trošite novac na odjeću, logično je kako želite da vam traje što dulje. Za dugovječnost tkanine važna je njena kvaliteta, no presudno je i na koji način je održavate čistom. Svi odjevni predmeti ne smiju se tretirati jednako. Primjerice, svijetle i tamne te osjetljive tkanine zahtijevaju više posebne njege od bijelih, pamučnih i drugih materijala, piše Good Housekeeping.

Nedavna studija sveučilišta Leeds i Procter & Gamble otkrila je da pranje odjeće na najhladnijem i najkraćem ciklusu u perilici rublje čini dugotrajnijim. Studija je uspoređivala gubitak boje, kvalitetu boja i gubitak mikrofibreina na desetke majica uobičajenih marki kao što su Gildan, Russell i Hanes pri pranju u vodi na 40° C na 85 minuta i na 25° C vode tijekom 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Znatno veći gubitak boje i veći prijenos boja primijećeni su na ciklusu pranja od 40° C tijekom 85 minuta u usporedbi s ciklusom hladno-brzog pranja. Otpuštanje mikrofibre značajno je veće za ciklus od 40° C i 85 minuta u usporedbi s hladno-brzim ciklusom pranja, a taj se učinak nastavio s daljnjim ispiranjem", pokazali su rezultati studije.

shimmer fallback
shimmer fallback

Hladna voda najbolja za osjetljivo rublje

Drugim riječima, otkriveno da hladniji, kraći ciklus pranja smanjuje gubitak boje, mrlje od boje i gubitak mikrofibera. Ali to ne znači da je to uvijek najbolja opcija.

"Hladna voda je najsigurnija, posebno za svijetle i tamne boje i osjetljive tkanine, jer neće uzrokovati blijeđenje ili oštećenje vlakana. No, uz to morate koristiti dobar deterdžent koji je napravljen za efikasno pranje u hladnoj vodi", objasnila je Carolyn Forte, direktorica laboratorija za čišćenje Good Housekeepinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Hladna voda također štedi energiju, bez obzira koju tkaninu perete", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Općenito govoreći, ciklusi hladnog pranja najbolji su za osjetljivu, obojenu i umjereno zaprljanu odjeću, topla voda je, pak, najbolja za prljavu odjeću i bijelu tkaninu, a vruća voda je najbolja za vrlo zaprljanu tkaninu ili za veliku količinu odjeće, poput donjeg rublja i ručnika kada želite ukloniti mikrobe i alergene. Znači, ako se pokušavate riješiti velikih ili tvrdokornih mrlja i ako želite ubiti klice, povisite temperaturu pranja.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo