ČEŠNJAK MOŽEMO KUŠATI - STOPALOM?! /

Nevjerojatan trik kemičara s kojim ćete osjetiti okus bez da ga stavite u usta

Image

To nije zato što na nogama imate tajne okusne pupoljke za bijeli luk, već je stvar u sastojku češnjaka koji može 'putovati' kroz kožu

18.4.2021.
12:57
VOYO logo

Da vam netko kaže kako možete okusiti češnjak nogama, pomislili biste da je lud, no to je ipak istina zahvaljujući ovome kul triku s kemijom hrane. Teško ga je testirati, s obzirom na to koliko je češnjak žestok, ali ne i nemoguće, kao što možete vidjeti u videu Američkoga kemijskog društva u nastavku.

Uzmite jedan češanj (i ne, to nije poput standardnih recepata gdje jedan češanj znači cijelu glavicu), prerežite ga na pola i stavite u vreću za smeće. Zatim stavite svoje boso stopalo unutra i zatvorite vrećicu oko gležnjeva, tako da miris ostane u vrećici i ne širi se do vašega nosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo? Dobro, sada trljajte stopalom češnjak kao da marinirate fini komad piletine. Ako nemate baš puno vremena samo za ovaj trik, možete prilagoditi postupak i jednostavno gurnuti češnjak u cipelu.

Sada je vrijeme da se opustite znajući da će vam taj slastan okus češnjaka biti u ustima za otprilike sat vremena. Kada istekne 60 minuta, trebali biste početi osjećati češnjak u ustima. Pod pretpostavkom da ste to ispravno učinili i ne osjećate samo miris češnjaka zbog nepropusne vrećice, čestitamo, sada ste i službeno stopalni kušač!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemate okusne pupoljke na stopalima, ali...

Okej, shvaćamo da ovo nije najučinkovitija metoda kušanja češnjaka (za to ipak koristite dobru staru metodu "stavi ga u usta"), ali je svejedno znanstveno zanimljiva. Onda, što se tu zapravo događa?

"To nije zato što na nogama imate tajne okusne pupoljke za bijeli luk", objašnjava ACS u videu. "To je zato što molekule odgovorne za miris češnjaka (alicin) mogu prodrijeti u vašu kožu, ući u krv i putovati do usta i nosa, gdje iznenada počinjete osjećati okus češnjaka."

Koža se sastoji od slojeva koji prilično dobro odbijaju i ulje i vodu (koji se ne miješaju) i to je razlog zašto se ne napuhnete poput spužve dok se kupate. Međutim, alicin, molekula odgovorna za miris češnjaka, prodire zahvaljujući svom kemijskom sastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alicin sadržava kisik, koji je, kako se objašnjava u videu, dobar za vezivanje vodika s "vodenim stvarima" te repove ugljikovodika za vezivanje s "masnim stvarima". Kao takav, alicin vam može kliznuti kroz kožu, gdje ulazi u krvotok i može putovati do vaših zbunjenih usta i nosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo