Play ponuda

Želite li izbjeći razvod ova pitanja morate partneru postaviti prije braka

shimmer fallback

Ne čujete često da zaručeni parovi traže od rastavljenih prijatelja savjete za uspješan brak, no možda bi to trebali učiniti.

17.10.2014.
6:23
Play ponuda

Ljudi koji su u braku, ali i oni koji su prošli razvod razmislili su o svojim najgorim bračnim iskustvima, tj. što bi voljeli da su prije znali, te su zamoljeni na stranici Reddit da sugeriraju specifična pitanja koja im ne bi pala na pamet prije braka, a koja nakon tog iskustva imaju itekakvog smisla. Evo nekih od najzanimljivijih pitanja:

1. Na koji način se tvoj ispitanik trudi da ti pokaže da si voljena i da te cijeni? Funkcionira li to? A kako ti činiš to isto za njega, te djeluje li to?

2. Predbračni ugovor: da ili ne?

3. Imamo li više toga od ljubavi? Ja bih se malo odmaknula od veze i pogledala koje nas komponente vežu osim ljubavi. Svi volimo vjerovati da će ljubav sve pokoriti, no to nije istina. Ljubav je 100% nužna, ali potrebni su i: povjerenje, iskrenost, poštovanje i oprost. Biti u braku je jako teško, pogotovo kad prolazite kroz teška razdoblja, no ako imate sve četiri gore navedene stvari, ne samo da ćete sve preživjeti, nego ćete biti još jači.

4. Postavljanje teških pitanja o djeci je jako važno. Ne samo koliko ćete ih imati, nego i kakvo obrazovanje želite za njih (i koliko vam je ono bitno), hoćete li ih odgajati u vjerskom duhu, koji princip odgoja ćete koristiti? Kako ćete ih disciplinirati, šte to mislite o udaranju po guzi i kažnjavanju?

5. Je li vaš budući vaš najbolji prijatelj? Osoba koju najviše poštujete na cijelom svijetu? Ako nije, nemojte se udati za njega.

6. Jeste li sigurni da se ne želite vjenčati samo zato jer to svi rade i jer je to tako zabavno? Ja sam rastavljena i najviše mi je žao što nisam prepoznala znakove upozorenja prije vjenčanja, koje je, što je datum bliži, sve teže prepoznati. Naime jednom kad objavite da ste se zaručili, vaš mozak je u nekom ludom stanju planiranja vjenčanja i ne obraćate pažnju na znakove upozorenja. A i pomisao na otkazivanje vjenčanja je tolika 'tlaka', da mnogi pomisle da je bolje jednostavno da se potrude da sve funkcionira. No, vjerujte mi, razvod je puno teži od otkazivanja vjenčanja.

7. Jeste li oboje potpuno zadovoljni s vašim seksualnim životom? Postoji li nešto što jedno od vas želi, a ne dobiva?

8. Zapitajte se sva ova pitanja, kako biste bili spremni: 1. U slučaju neplanirane trudnoće, što bismo učinili? 2. Ako netko dobije ili da otkaz, što ćemo? 3. U financijskim tegobama, što bismo učinili? 4. Naši roditelji stare, što ćemo tad?

9. Ako jedno od nas bude varalo, što će se dogoditi?

10. Jedna od stvari za koju mi je žao da nisam raspravila sa suprugom jest dinamika naše šire obitelji. I to je veliki problem s kojim se mučimo cijelo vrijeme, sve 32 godine braka. Njegovi me nisu voljeli. I nakon što sam se pošteno namučila, njegovi mama i tata su me donekle zavoljeli. No njegova braća i sestre i njihove obitelji? Baš i ne. To je stvorilo mnogo neugodnih situacija za mene, a budući da se moj muž ne zna ama baš nikome suprotstaviti, nikad nije ustao u moju obranu.

11. Definirajte brak, svatko posebno. Čemu se točno posvećujete?

Play ponuda
Play ponuda