vrijeme mirovanja / Što se događa s vaginom nakon dugog perioda bez seksa?

Image
Foto: Pexels

Postoji urbani mit da će se vagina zatvoriti ili stvoriti novi himen ako neko vrijeme nema seksa, ali sve se svodi na hormone

30.7.2019.
16:00
Pexels
VOYO logo

Seks može umanjiti stres, olakšati spavanje i poboljšati zdravlje srca. Uzevši u obzir ove nevjerojatne prednosti, što se stvarno događa s vašim tijelom kada nema seksa u vašem životu? 

Ginekologinja Christine Greves za Health objasnila je što se događa s vašom vaginom tijekom razdoblja bez seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće se 'zatvoriti'

"Postoji urbani mit da će se vagina zatvoriti ili stvoriti novi himen ako neko vrijeme nema seksa, ali sve se svodi na hormone. Čak i kada nema seksa, vaše tijelo i dalje proizvodi estrogen i progesteron, a ti hormoni održavaju vaginale stjenke otvorenima i fleksibilnima", kaže dr. Greves. Baš kao što losion umiruje suhe ruke zimi, estrogen pomaže vlaženju i održavanju vaginalnih nabora koji omogućuju širenje vagine tijekom seksa.

Ipak, moguće je da se vaginalni otvor smanji, ali to se događa nakon menopauze i nakon dugog perioda bez seksa. "S vremenom, žene u postmenopauzi imaju smanjenu opskrbu estrogenom mogu primijetiti da promjer vagine postaje manji ako se ne upuštaju u odnos. Ali prema mom kliničkom iskustvu to se obično događa nakon otprilike pet ili više godina bez seksa", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

seks, parovi

(Foto: Thinkstock)

Smanjeni libido

Dr. Greves dalje objašnjava da ako dugo niste imali seksualne odnose, vaša rodnica može biti manje vlažna. Samo po sebi to nije problem, ali može biti neugodno. Liječnica predlaže masturbaciju kao rješenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dr. Greves, moguće je da će vam se libido malo spustiti tijekom razdoblja apstinencije. Ako nemate odnose, vjerojatno se ne osjećate toliko seksualno kao kada imate redoviti seks, a to može imati utjecaj na vaš seksualni nagon. Dobra vijest je da nakon što se vratite u igru, vjerojatno ćete se početi osjećati seksi, što će potaknuti porast vašeg libida.

Nakon duljeg perioda bez seksa „možda će trebati više vremena da vagina postane dovoljno vlažna ili da se tkivo u potpunosti opusti", kaže dr. Greves. Kada imate redovit seks, vagina se automatski uključuje u modus uzbuđenja. Međutim, ako napravite veliku stanku i potrebno je više vremena kako bi došlo do uzbuđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo