Neke žene (ali i muškarci) još uvijek vjeruju u ovih sedam nebuloza o vagini, a to im uništava seksualni život

Image
Foto: Unsplash, Petr Ovralov

O mitovima smo pisale već mnogo puta, ali nije zgorega ponoviti u što smo već odavno trebale prestati vjerovati

31.10.2017.
14:16
Unsplash, Petr Ovralov
Play logo

Bez obzira što živimo u 21. stoljeću, još uvijek jako malo znamo o našim tijelima i vjerujemo u ono u što ne bismo trebali. Najveći krivac je mišljenje da je svako tijelo reagira 'po špagi' i da svakoj ženi odgovaraju iste stvari. Evo nekih mitova koje još uvijek čujemo u društvu, a trebale bismo se od njih ograditi:

Mit br. 1 -Vagina je prljava

shimmer fallback
shimmer fallback

Vagina se zapravo sama čisti, zato često izbacuje iscjedak i ne treba joj nikakvo posebno čišćenje, osim ako imaš bakterije koje utječu na njezin pH faktor. Nipošto je nije dobro prati agresivnim gelovima za tuširanje, a pogotovo ispirati njezinu unutrašnjost jer bi mogla napraviti jednu veliku katastrofu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mit br. 2 - Vagine smrde i imaju okus na ribu

Zdrava vagina ima kiselkast miris i okus i to je potpuno normalno. Ne može niti ne mora mirisati na cvijeće ili čokoladu jer to nije prirodno. Njezin pH faktor je kiselkast i to zbog zdravih bakterija, a njihov manjak znači samo jedno - probleme i bolesti.

Mit br. 3 - G-točka je izmišljotina

shimmer fallback
shimmer fallback

Iako neki seksolozi kažu da vagina nema poseban gumb koji pruža fantastičan užitak, neki seksolozi još uvijek ne odustaju od teorije da g-točka postoji. "Problem s konceptom G-točke je taj što se ovaj pojam olako koristi pa žene misle da nešto nije u redu s njima ako ne mogu naći svoju G-točku. Svaka žena je drukčija i ima drukčije erogene zone. Ono što odgovara jednoj, ne mora i drugoj", kaže klinička psihologinja dr. Yvonka.

Mit br. 4 - Ako žena nije 'vlažna', znači da nije napaljena

E ovo je jedna od najčešćih gluposti u koje vjeruju muškarci. Kao što smo već rekle, svaka vagina je drukčija i postoji mnogo faktora koji utječu na njezinu vlažnost. Neke žene ne proizvode dovoljno prirodnog lubrikanta, a razlozi mogu biti menstrualni ciklus, problemi s Bartholinijevim žlijezdama, kontracpecija, dojenje, itd. Seksualna uzbuđenost prvo je javlja u mozgu, a tek onda u tijelu, tako da manjak vlažnosti ne mora značiti da žena nema volje za seksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upala Bartholinijeve žlijezde: Kako sam prošla pakao tamo dolje (žene, pročitajte ovo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mit br. 5 - Orgazam možeš postići samo klitoralno ili penetracijom

shimmer fallback
shimmer fallback

Neke žene vjeruju da mogu svršiti samo penetracijom pa se niti ne trude stimulirati klitoris dovoljno dugo kako bi doživjele orgazam. Ovakav pristup ne koristi ni njima ni njihovim partnerima u poboljšavanju seksualnog života. Kombinacija penetracije i stimuliranja klitorisa može dovesti do najboljeg orgazma koji si ikad imala, probaj ako nisi.

Mit br. 6 - Ako žena ima velike usne ili klitoris, znači da je promiskuitetna

Iako prekomjerni seksualni odnos može rastegnuti male i velike usne kod nekih žena, ta pojava je više posljedica starenja ili manjka elastičnosti. Ona nikako ne znači da žena ima previše seksualnih partnera ili da se samo seksa po cijele dane (ako se i seksa, to nije naša stvar). Kao što smo već pisale, postoji puno različitih oblika ženskog intimnog područja, ono nije oblikovano po nekoj špranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji čak 5 oblika ženskog intimnog područja, ali žene žele samo jedan (i misle da je on uobičajen)

Mit br. 7 - Klitoris i/ili vagina mogu postati neosjetljivi zbog previše igranja vibratorom

shimmer fallback
shimmer fallback

Dr. Yvonka kaže da korištenje vibratora neće oštetiti vaginu, ali može utjecati na živce u klitorisu: "Klitoris će postati jako osjetljiv i čak bolan na dodir, ali nakon nekog vremena vraća se u prvobitno stanje. Treba zapamtiti da seksualno uzbuđenje i razina osjetljivosti ovisi o tome kako smo si posložili stvari u glavi. Seks se, osim u tijelu, događa i u mozgu", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo