Jeste li znali da možemo stvoriti i prijateljstvo na prvi pogled, baš kao i zaljubljenost?

Iako je prvi dojam o osobi teško promijeniti, on definitivno nije objektivna istina na duge staze

23.11.2016.
19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada upitate nekoliko ljudi što mu je važno kod prijatelja, u većini slučajeva ćete dobiti slične odgovore. Smisao za humor, netko na koga se možete osloniti, s kim imate puno toga za pričati i kome možete vjerovati.

No, prijateljstvo, čini se, počinje puno prije nego osvijestimo sve ove stvari o nekome. Nedavna studija pokazala je da čak 60 % žena i muškaraca vjeruje u ljubav na prvi pogled pa je lako zaključiti da je barem isto toliko upoznalo nekoga s kim su se odmah povezali i osjetili početak prijateljstva.

Prvi dojam je nesvjesno prosuđivanje

Ta čudna iskra ili veza događa se u samo par sekundi, a isto toliko nam je potrebno da formiramo prvi dojam o nekome. Kada nekoga upoznamo po prvi put, u mozgu se aktiviraju dva područja - amigdala koja je odgovorna za emocije i stražnji cingulate korteks koji je povezan s autobiografskom memorijom.

On nam, kaže pshologinja Karla Starr, pomaže odvagnuti odluke i dodijeliti vrijednost predmetima, a slično radimo i s ljudima. Nakon što dodijelimo vrijednost osobi, odlučujemo kako ćemo se postaviti prema njoj. Pitanje koja si nesvjesno postavljamo su "Želim li joj se približiti, bolje je upoznati?".

Odgovor na to pitanje zapravo je kombinacija nekoliko manjih sudova koje donosimo o osobi, makar toga nismo svjesni. Time ustvari prikupljamo što više informacija o osobi kako bismo podsvjesno zaključili koliko ona može ispuniti naše potrebe za povezanošću, emocionalnom podrškom i pouzdanošću.

Za žene je vjerojatnije da će iskusiti prijateljstvo na prvi pogled

Kelly Campbell, profesorica psihologije na Sveučilištu u Kaliforniji, zaključila je kako ljudi, koji su otvoreniji, ugodniji za razgovor i prisutniji u sadašnjem trenutku, puno češće iskuse prijateljstvo na prvi pogled.

Isto vrijedi, kaže Campbell, više za žene nego za muškarce jer su djevojčice odmalena učene da slobodno mogu pokazati emocije, dok ih dječaci trebaju potisnuti. A što je srž 'kemije' između prijatelja nego emocionalna reakcija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kemija u prijateljstvu dvije osobe prvenstveno se temelji na emocijama i intuitivnom zaključivanju. Drugim riječima, osjećamon se dobro u prisustvu te osobe", kaže Campbell.

Sve ovisi o emocionalnoj energiji

Iako je prvi dojam o osobi teško promijeniti, on definitivno nije objektivna istina na duge staze. Ako želite da to prijateljstvo potraje, potrudit ćete se.

"Ako očekujete da se odnos ne razvije, nesvjesno ćete raditi na tome da se ne razvije. No, ako očekujete pozitivan ishod, vrlo vjerojatno ćete djelovati u tom smjeru", kaže Michael Sunnafrank, profesor na Sveučilištu u Minnesoti.

Zaključak je da sve ovisi o našoj emocionalnoj energiji koja je glavni pokretač u formiranju čvrstih veza s ljudima. Prije ćemo uložiti u neki odnos ako možemo dobiti nešto zauzvrat nego u onaj za koji osjećamo da neće biti od koristi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali