dobre vijesti / Dečki, niste vi krivi: našli gen odgovoran za erektilnu disfunkciju

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

'Načini liječenja erektilne disfunkcije ne djeluju na polovinu muškaraca. No ako razvijemo nove načine liječenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći', poručuju znanstvenici

9.10.2018.
13:47
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Američki znanstvenici otkrili su gensku varijaciju djelomično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u dogledno vrijeme moglo rezultirati poboljšanjem njezina liječenja, piše u članku objavljenom u ponedjeljak u časopisu Američke akademije znanosti (PNAS). 

Na golemom lancu ljudske DNK znanstvenici su detektirali posebno mjesto na kojemu se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod muškaraca koji posjeduju jednu kopiju ove varijacije za 26 posto je povećan rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu na ostatak muške populacije, a kod skupine koja ima dvije kopije opasnost je veća za 59 posto, kaže glavni autor studije Eric Jorgenson. 

Rezultati se temelje na podacima prikupljenim na 36,649 pacijenata kalifornijske neprofitne organizacije Kaiser Permanente

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima iz 2007. koji se odnose na područje Sjedinjenih Država prosječno od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac, no broj se povećava s godinama života. 

Za trećinu rizika od erektilne disfunkcije odgovorni su genski čimbenici, a od toga se dva posto odnosi na gensku varijantu koju su otkrili Jorgenson i njegovi kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da na ovu mušku boljku mogu utjecati pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

"Raspoloživi načini liječenja erektilne disfunkcije ne djeluju na polovinu muškaraca uključenih u liječenje. No ako uspijemo razviti nove načine liječenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći", ističe Jorgenson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo