Četiri stvari koje vam odmah mogu reći hoće li vaša veza preživjeti

Terapeut John Gottman nakon samo pet minuta provedenih s parom može s preciznošću od 91 posto procijeniti hoće li par ostati zajedno ili ne.

30.10.2012.
7:47
VOYO logo

John Gottman proučava brakove više od 40 godina. Parovi koji sudjeluju u njegovim radionicama imaju upola manju vjerojatnost da će im se veza nakon nekog vremena pogoršati nego parovi koji pohađaju standardne terapije.

Njegova knjiga The Seven Principles for Making Marriage Work je izvrsna i puna informacija. U njoj razbija razne mitove vezane uz brak, objašnjavajući zašto brakovi propadaju i što se može napraviti kako bi se to spriječilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vam netko može reći hoće li vaša veza opstati? Postoje brojni indikatori, ali u srži Gottmanovog istraživanja su četiri 'jahača smrti', odnosno četiri stvari koje govore da je propast vašeg odnosa na pomolu.

Kriticizam Povremeno se požaliti na nešto je sasvim u redu, ali kritiziranje je nešto što trebate izbjegavati u širokom luku jer ono napada osobu, a ne njezino ponašanje. 'Nije zaboravio iznijeti smeće, nego ga nije iznio zato jer je loša osoba.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijezir

Vrijeđanje, kolutanje očima, ruganje i neprijateljski humor. U kojem god obliku, prijezir – najgori od 'četiri jahača' – poguban je za vezu. 'Gotovo je nemoguće riješiti problem kad vaš partner prima signal i poruku da vam se gadi.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremnost na obranu

Zapravo, to je način svaljivanja krivnje na partnera. Vi na taj način kažete: 'Problem nije u meni, nego u tebi.' Nerijetko eskalira sukobom, pa je među najopasnijim 'jahačima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opstrukcija

Izopćenje, isključivanje. Ovo ne samo da uklanja osobu iz sukoba, nego je potpuno miče, pa i emotivno, iz cjelokupne veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo