OVO MIJENJA SVE / Pronađena najstarija galaksija sa spiralnom strukturom

Ovakve galaksije mogle bi biti preci divovskih eliptičnih galaksija koje se nalaze u središtu nakupina galaksija

26.5.2021.
19:27
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svjetlost galaksije BRI 1335-0417 stara je 12,4 milijarde godina, kada je svemir bio izuzetno mlad. Unatoč tome, čini se da galaksija ima spiralnu strukturu, zbog čega je pitanje o nastanku spiralnih galaksija postalo još kompleksnije.

Radi se o najstarijoj spiralnoj strukturi u galaksiji koja je dosad otkrivena. Procjenjuje se da je 72 posto svih galaksija spirale, ali taj se broj smanjuje što su one starije. Pretpostavljalo se da su galaksije nastale neuredno razbacane, a s vremenom su postale sve više spiralne, piše IFLScience.

Otkriće BRI 1335-0417 proširuje naše razumijevanje o najranijim galaksijama u svemiru. Znanstvenici su bili iznenađeni kada su pronašli utvrđene strukture u još starijim galaksijama, ali istraživanja pokazuju da ova galaksija nadilazi ono što je dosad uočeno.

“Bio sam uzbuđen jer u prethodno objavljenoj literaturi nikada nisam vidio tako jasne dokaze o rotirajućem disku, spiralnoj strukturi i centraliziranoj strukturi mase u dalekoj galaksiji”, rekao je glavni autor studije Takafumi Tsukui. “Kvaliteta ALMA podataka bila je toliko dobra da sam mogao vidjeti toliko detalja da sam pomislio da se radi o obližnjoj galaksiji”, dodao je.

Iznenađujuće velika galaksija

Postoji još jedna intrigantna činjenica o BRI 1335-0417 – prilično je velika. Tim procjenjuje da je otprilike mase naše Mliječne staze, galaksije koja 13 milijardi godina akumulira plin i guta druge manje galaksije.

“Budući da je BRI 1335-0417 vrlo udaljen objekt, možda ne možemo vidjeti pravi rub galaksije u ovom promatranju. Za galaksiju koja je postojala u ranom svemiru, BRI 1335-0417 je ogromna”, objasnio je Tsukui.

Ovakve galaksije mogle bi biti preci divovskih eliptičnih galaksija koje se nalaze u središtu nakupina galaksija. Veliki sudar galaksija mogao bi dramatično promijeniti oblik spirale BRI 1335-0417 ili bi galaksija vrlo dugo mogla ostati spirala – njena budućnost je nepoznanica.

Ono što pak možemo naučiti jest nešto o Mliječnoj stazi – pa čak i o vlastitom Sunčevom sustavu. “Naš se Sunčev sustav nalazi u jednom od spiralnih krakova Mliječne staze. Promatranjem korijena spiralne strukture dobit ćemo tragove okoline u kojoj je nastao Sunčev sustav. Nadam se da će ovo istraživanje dodatno unaprijediti naše razumijevanje povijesti formiranja galaksija”, zaključio je koator studije Satoru Iguchi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali