SKUP PROPUST / Čak 80 posto vozača ne zna što znači ovaj simbol u autu: Ako ignorirate lampicu, moglo bi vas oderati po džepu

Image
Izvor: Shutterstock

Poseban simbol na kontrolnoj ploči vašeg automobila ima vrlo značajno značenje i vozači tek sada otkrivaju o čemu se zapravo radi. Jeste li to ikada primijetili?

17.3.2023.
20:08
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vozači su počeli shvaćati što znači vijugavi simbol na kontrolnoj ploči njihova automobila, a to bi moglo biti skupo.

Neki automobili imaju simbol koji će vas upozoriti ako vam se motor pregrije, a ako ga uočite možete uštedjeti tisuće eura, ali svjetlo upozorenja za hlađenje motora mnoge je ljude ozbiljno zbunilo.

Mnogi vozači možda to prije nisu shvatili, ali nepoznavanje njegove prave funkcije može vas skupo koštati.

Rasprava o znaku

Neki su čak odlučili dobiti odgovore na Twitteru pa je tako jedan vozač napisao: "Nastavit ću ignorirati svjetlo vijugavih linija na mojoj kontrolnoj ploči. Ne trebaju mi više neočekivani računi ovaj mjesec."

Drugi je dodao: "Što simbol koji izgleda kao termometar/stablo u vodi znači u automobilu?"

U međuvremenu je nekoliko vozača brzo priskočilo u pomoć, objašnjavajući pravo značenje simbola pa su im napisali: "Vijugava crta ispod simbola termometra znači da morate što prije provjeriti rashladnu tekućinu."

Ako niste sigurni kako simbol izgleda, podsjeća na termometar i ima valovite linije na dnu.

Image
Izvor: Shutterstock
Image
Izvor: Shutterstock

80% vozača ne zna čemu služi

Prema istraživanju ATS Euromastera, nevjerojatnih 80% vozača nije imalo pojma čemu to služi, ali ovo svjetlo upozorava vozače da temperatura motora postaje previsoka. To je također pokazatelj da automobilu ponestaje rashladne tekućine u motoru.

Image
BROJKE NE LAŽU /

Koje aute voze inteligentni ljudi, a koje oni drugi? Od marke i goriva do boje i tablica - mogli biste se iznenaditi

Ako ne prepoznate simbol, motor bi se mogao pregrijati i dovesti do nepopravljive štete, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje treba slijediti ako vozači to primijete dok su na cesti. Prije svega, moraju se sigurno zaustaviti uz rub ceste i ugasiti motor kako bi se ohladio. Zatim se mora provjeriti razina rashladne tekućine da se vidi treba li dodati još.

Ako ovo ne riješi problem, motor je možda previše oštećen za vožnju. U ovom trenutku vozači će se morati uputiti mehaničaru da procijeni problem, piše Daily Star.

shimmer fallback
shimmer fallback
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču