3000 godina prije Krista
Baš kao i sve genijalne stvari, trajne kobasice nastale su iz nužde. Pretpostavlja se da su ih prvi počeli izrađivati Sumerani oko 3000 godina prije Krista. Bio je to, naime, jedini način očuvanja kvalitete mesa i sprječavanja kvarenja.
Variety of Spanish or Italian cured meat sausages. Flat-lay of fuets and salamies cut in slices over rough grey concrete background, top view, copy space, wide composition
Antičko doba
U vrijeme antičke Grčke i Rima trajne kobasice bile su vrlo cijenjene, vrhunska delikatesa koju su si mogli priuštiti samo najbogatiji.
Sredina 18. stoljeća
Što se tiče nastanka salama u kojima mi danas uživamo, najzaslužniji su talijanski seljaci. Iako se ne zna točno kada ni tko, ali negdje sredinom 18.stoljeća smišljena je tehnologija za usoljeno i sušeno meso koje može trajati mjesecima i na sobnoj temperaturi.
Wine snack set. Glass of red wine, green mediterranean olives, prosciutto, salami and aged cheese over rustic wooden background. Top view, copy space, horizontal composition
Komadići vrhunskog mesa
Originalne talijanske salame sastojale su se od mesa magarca ili mule. U moderno vrijeme one se rade od komadića svinjetine i junetine. Baš kao nekada, suše se na zraku i dime na bukovu drvetu koje im daje tako posebnu aromu.
1889. – rođenje hrvatske salame
U tvornici Gavrilović u Petrinji daleke 1889. nastaje recept za kultnu Gavrilović Zimsku salamu, koja se do danas priprema na isti način. Ni u čemu se ne pretjeruje, sve ide svojim prirodnim tijekom, sve je zadano i strogo kontrolirano: sol, vlažnost, protok zraka, lagano dimljenje na prirodnom bukovom drvu, zrenje te razvoj plemenitih plijesni. U čast toj višestoljetnoj tradiciji Petrinja je proglašena Gradom prve hrvatske salame.
Zalogajčić uz čaj
Čajna kobasica svoje je ime dobila sredinom 19. stoljeća u malom baltičkom gradu Darłowu u Poljskoj (njem. Rügenwalde). Sendviči od ove vrste kobasica obično su se posluživali uz čaj, stoga ne čudi što su je njeni ljubitelji nazvali čajnom kobasicom.
Sandwiches with cheese and smoked sausage, and tea
Za svačiji ukus
Potpuno je nemoguće pobrojiti sve vrste narezaka koje postoje na svijetu. Baš kao što je nemoguće pronaći čovjeka koji nema svoju omiljenu salamu. Samo u portfelju Gavrilovića ih ima uistinu mnogo kao što su Zimska, Domaća Superiore, Milanska, Mediteranska, Romana, Peperino, Cvit Dalmata, Kulenov cvijet, Primorska i Fiore Salamino salama, Kulen Superiore, Kulenova seka, Goveđa, Čajna, Srijemska, Graničarska, Pariška i Tirolska kobasica, San Giorgio Superiore mortadela, Šunka u ovitku, Farmer šunka te Stancija pureća šunka.
2019. - Vrhunski redizajn
Kultni i originalni Gavrilović naresci napravljeni po izvornoj recepturi od nedavno imaju novo ruho koje još bolje čuva njihovu svježinu, aromu i okus. Sam redizajn pruža dodatnu vidljivost kroz transparentni prozor te slice pakiranje za brzo uživanje u omiljenom naresku u svim to-go situacijama.
Sadržaj donosimo u suradnji s Gavrilovićem