U osnovi, francusku kuhinju karakterizira posvećenost izvrsnosti, izbor kvalitetnih, svježih i lokalnih namirnica, tehnike pripreme koje omogućavaju da do punog izražaja dođu primamljive arome i okusi te eksperimentiranje s različitim, ali komplementarnim sastojcima koje donose maštovita, sofisticirana i nadasve ukusna jela.
Razvoj francuske kuhinje u visoku kuhinju koja vlada svijetom seže daleko u prošlost. Davne 1651. Pierre La Varenne objavio je Le Cuisinier Francois, prvu francusku kuharicu koja je inspirirala mnoge chefove da više pažnje posvete tehnikama pripreme hrane i izboru namirnica. Dobar primjer koji savršeno ilustrira težnju perfekciji u francuskoj gastronomiji je sir. U Francuskoj se proizvodi više od tisuću različitih vrsta sireva koji se različito serviraju i konzumiraju.
Perfekcija aroma i okusa
Diljem Francuske brojni su proizvođači stotinama godina eksperimentirali s različitim tehnikama pripreme i odležavanja. Jedan od popularnijih francuskih sireva zasigurno je Camembert, koji se počeo proizvoditi u 18. stoljeću u istočnoj Normandiji. Camembert je punomasni kremasti sir koji se proizvodi od kravljeg mlijeka, a legenda kaže da je za njegovu izvornu recepturu zaslužna Marie Harel, koja je ponešto izmijenila pripremu prema savjetu svećenika iz regije Brie.

Možda malo manje poznat, ali podjednaki gurmanski užitak predstavlja Coulommiers le Caractère, punomasni meki sir od kravljeg mlijeka. Coulommiers je dobio ime po gradiću iz kojeg potječe, smještenog u regiji Île-de France u sjevernoj Francuskoj, a zbog specifične arome poznat je kao stariji brat mekanog sira Brie, koje također možete pronaći na policama Lidla tijekom Tjedna francuske kuhinje, i to u verziji Brie de Meaux Les Courtenay ili Petit Brie koji dolazi u atraktivnom pakiranju u drvenoj posudi.
Uz težnju izvrsnosti te posvećenost detaljima kada je riječ o izboru i obradi sastojaka, jedan od razloga prestiža koji krasi francusku gastronomiju leži u sklonosti eksperimentiranju s različitim, i na prvi pogled nespojivim namirnicama. Tako su francuski chefovi, upravo zahvaljujući svojoj sklonosti kreativnosti u kuhinji, otkrili neke vrlo zanimljive recepture koje su postale izrazito cijenjene delikatese. Odličan primjer nalazimo i među sirevima jer Lidl u svojoj ponudi tijekom Tjedna francuske kuhinje ima specijalitete od svježeg kozjeg sira, a uz Classic varijantu, tu je sir oplemenjen začinskim biljem, medom ili s brusnicama.
Neobične kombinacije sastojaka za savršeni užitak za stolom
Za hladno predjelo ili večeru u francuskom stilu, predlažemo da isprobate nareske od French Style salame s komadićima oraha ili lješnjacima, ili pak French Style salamu sa smokvama sušenim na zraku koje se savršeno slažu uz francuske sireve. Uz to, nikako nemojte zaboraviti ni klasike - francuski naresci Auvergner šunka, Rossete de Lyon i Savoyer šunka, a ako već niste, Tjedan francuske kuhinje u Lidlu idealna je prilika da isprobate i Mini Brochette s metvicom ili začinskim biljem.

Ako ste pak u potrazi za ukusnim, laganim i hranjivim ručkom, tijekom Tjedna francuske kuhinje možete isprobati neka od tradicionalnih jela francuske gastronomije kao što je legendarni Ratatouille, specijalitet koji potječe iz područja Provanse, a priprema se od patlidžana, tikvica, paprike, rajčice te lokalnog začinskog bilja.
Francuska je kuhinja poznata i po svojim tartovima, odnosno otvorenim pitama, od kojih izdvajamo Tart s lososom i začinskim biljem. Još jedan reprezentativni predstavnik francuske kuhinje je quiche, koji je u svojoj osnovi također inačica otvorene pite, a na policama Lidla ovih dana vam je dostupna izuzetno ukusan Quiche Lorraine s dimljenom slaninom i ementalerom.
Kada dođe vrijeme za desert, znamo da i na području slastica suvereno vladaju francuski chefovi i njihovi recepti.

Legendarni Crème Brûlée ima kultni status u svijetu slastičarstva, a ne zaostaju mnogo Tart au Chocolat ili Mousse au Chocolat, a svi oni dostupni su tijekom Tjedna francuske kuhinje u Lidlu. Kada je u pitanju slatko, svakako morate probati i neodoljive Crêpes ili francusku verziju palačinki s čokoladnim punjenjem. Francuzi su poznati po tome da znaju kako uživati u životu i dobroj hrani, a nakon što kušate neke od ovih tipično francuskih specijaliteta, što slanih što slatkih, postat će vam jasnije zašto gastronomija i igra tako važnu ulogu u njihovim životima i francuskoj kulturi u cjelini.
Sadržaj nastao s RTL native timom i Lidlom!