Play ponuda

UMORNI STE OD GRADSKE VREVE? / Ruralni odmor u ovom dalmatinskom kraju je sve što trebate!

Image

Sanjate li o mjestu gdje je živjeti užitak? U blizini Vašeg kućnog praga, s velikim izborom stvari koje biste mogli raditi, vidjeti, uživati u njima, iskusiti njihov čar…

2.5.2023.
13:06

I istina, Konavle su mjesto koje će vas oduševiti svojom prirodnom ljepotom, bogatom kulturnom baštinom, tradicionalnom kuhinjom i raznim aktivnostima na otvorenom. Bilo da tražite opuštajući odmor u prirodi ili aktivan odmor s brojnim aktivnostima, Konavle su pravi odabir za vas. Tu se i danas njeguje bogato kulturno-povijeno nasljeđe i žíve tradicionalne vrijednosti, ali jednako prihvaća i suvremenost.

shimmer fallback
shimmer fallback

Brojni arheološki nalazi svjedoče o povijesnom hodu Konavala koji datira od doba Ilira, dok je  vladavina Dubrovačke Republike ostavila neizbrisiv trag na bogato kulturno-povijesno nasljeđe i kulturu življenja u Konavlima. Neizostavno za posjetiti je Kompleks mlinica i stupa u zaštićenom krajoliku izvorišta rijeke Ljute, utvrdu Sokol grad u selu Dubravka, Knežev dvor u Pridvorju, te srednjovjekovnu nekropolu Sv. Barbara, lokalitet koji je zbog svoje cjelovitosti stećaka uvršten na UNESCO-v Popis svjetske baštine.

shimmer fallback
shimmer fallback

Najbolje mjesto za susret sa još uvijek živim tradicijama Konavla su Čilipi u kojima možete posjetiti tradicionalne nedjeljne folklorne priredbe koje se održavaju preko 50 godina kao i Zavičajni muzej Konavala s bogatom zbirkom konavoskog veza i nakita, ali i naučiti kako su se nekada u Konavlima proizvodile svilene niti od dudova svilca potrebne za izradu konavoskog veza.

Uživanje u izravnom dodiru s prirodom možete doživjeti u Moluntu, malom ribarsko-turističkom mjestu smještenom u jednoj od najljepših uvala krajnjeg juga Hrvatske čija će vam netaknuta priroda, bujna mediteranska vegetacija i modro more pružiti istinski odmor za dušu i tijelo.

shimmer fallback
shimmer fallback

Najpoznatije mjesto u Konavlima je šarmantni gradić Cavtat koji u svom starom dijelu, odmah uz rivu ukrašenu brojnim palmama, krije duh minulih vremena na kojeg podsjećaju stare kamene kuće još iz doba Dubrovačke Republike i male, uske ulice toliko slične onima iz stare dubrovačke jezgre.  Mnogo je toga za posjetiti u Cavtatu: Kuća Bukovac, rodna kuća i galerija jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara Vlaha Bukovca, Mauzolej obitelji Račić, remek djelo hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, Zbirku Baltazara Bogišića smještenu u Kneževom dvoru, Muzej školjaka u Pinakoteci crkve Sv. Nikole te crkvu Gospe od snijega.

Pored kulturno-povijesnih spomenika možete uživati i u brojnim događanjima u Cavtatu i Konavlima, od kojih ćemo istaknuti samo neke: Cavtatsko ljeto, Festival Riječ & glazba, Epidaurus festival te Mirisi Božića u Konavlima. Ukoliko ste željni aktivnog odmora Konavle su idealno mjesto za to: pješačke staze, biciklističke staze, ronjenje, adrenalinski park, kanuing, sportovi na vodi, jahanje, ATV safari, Jeep safari...

shimmer fallback
shimmer fallback

Okrepu nakon aktivnosti možete pronaći u brojnim restoranima i OPG-ovima u Konavlima koji svoju ponudu temelje na lokalnim i zdravim namirnicama. Pruža se mogućnosti oprečnih izbora, ali uvijek s jednakim užitkom. Tako Cavtatski restorani svoju ponudu baziraju na dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji prateći moderne gastronomske trendove, dok unutrašnjost Konavala nudi užitak u tradiocionalnim specijalitetima poput pršuta i sira iz ulja, teletine i janjetine ispod peke te neizostavne Zelene menestre u zimskim mjesecima.

Svaki gastronomski užitak prati i dobra kapljica. Konavle su vinorodni kraj u kojem brojne obiteljske vinarije proizvode visoko kvalitetna vina. Posebno mjesto na enološkoj karti Konavala pripada autohtonoj domaćoj sorti Malvasija dubrovačka bijela. O njenoj vrijednosti i značaju najbolje govori činjenica da je za vrijeme Dubrovačke Republike njena proizvodnja bila strogo kontrolirana te da je bila Knežev protokolarni dar važnim gostima grada.

Pored malvasije dubrovačke, uzgajaju se i ostale sorte kao što su plavac mali, kadarun, dalmatinka, ali i svjetski poznati merlot i cabernet sauvignon.

Konavle su kraj u kojem ćete pronaći kombinaciju kakva ne postoji nigdje drugdje. To je mjesto gdje se tradicija ne prilagođava trendovima, već trendovi žive s tradicijom.

Sadržaj donosimo u suradnji s TZ Dubrovačko-neretvanske županije.