UVIJEK NAJBOLJA KAD SE JEDE U DVOJE /

Od Napulja do New Yorka: Povijest pizze toliko je uzbudljiva da zaslužuje TV seriju

Image

Prema legendi, put svjetske slave za pizzu je počeo 1889. godine, kada su Napulj posjetili kraljica Margherita di Savoia i kralj Umberto I.

17.3.2024.
14:20
VOYO logo

Svijet pizza danas je neizmjerno raznolik, postoji mnogo načina pripreme, a razlikuju se prema vrstama i načinima pripreme tijesta, tehnikama pečenja te, naravno, sastojcima koje stavljamo na pizzu. Iako je pizza poznata kao tradicionalno jelo talijanske kuhinje, jela slična pizzi,  pripremljena od tankog tijesta ili kruha kojem su dodani sir, povrće ili neki drugi sastojci, pripremala su se diljem svijeta od pamtivijeka.

Image

Žitelji Perzije, stare Grčke, Rima i Egipta jeli su tanke pogače vrlo slične pizzama na koje su, ovisno o podneblju, stavljali maslinovo ulje, luk, češnjak i začinsko bilje. U talijanskom gradu Napulju su negdje u 17. stoljeću tanko tijesto počeli, isprva sumnjičavo, kombinirati s rajčicom. No tome se pristupalo vrlo ozbiljno jer se plod rajčice dugo vremena smatrao otrovnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest pizze uzbudljiva je toliko da bi trebala dobiti TV seriju

Prema dobro poznatoj legendi, put svjetske slave za pizzu je počeo 1889. godine, kada su Napulj posjetili kraljica Margherita di Savoia i kralj Umberto I. Njima u čast,  tada najpopularniji pizzaioli Raffaele Esposito pripremio je 'pizzu Margheritu' s rajčicom, mozzarellom i listićima bosiljka, pizzu koja je svojim bojama simbolizirala talijansku zastavu. Zanimljivo je i to da su originalne pizze bile slatkastog okusa.

Image

S početkom velikih migracija u Ameriku krajem 19. stoljeća, pizza je stigla i u Sjedinjene Države. Za to su zaslužni Giovanni i Gennaro Bruno, koji su stigli u Boston iz Napulja i počeli pripremati pizzu po napuljskom receptu. Preteča pizzerije, prva radnja koja je ujedno bila i trgovina mješovitom robom i mjesto gdje se moglo kupiti pizze, nalazila se u New Yorku i zvala se Lombardi's, a pizzeria Lombardi's, iako na drugoj lokaciji, postoji i dandanas, u četvrti Mala Italija na Manhattanu. U američkom gradu Chicagu stvorena je i posebna inačica ovog kultnog jela, takozvana deep-dish pizza, koja je posebna po svom debelom tijestu, a za razliku od klasične pizze, deep-dish pizza peče se u tavi s visokim rubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pizza diljem svijeta: Jedni je jedu s ananasom, drugi s graškom

U različitim dijelovima svijeta razlikuju se i navike pripreme pizze. Prema jednom istraživanju, u Francuskoj je izuzetno tražena Flammenkueche pizza, prekrivena lukom, tankim slojem crème fraîche i slaninom, a u Njemačkoj je vrlo popularna pizza s tunjevinom. U Rusiji, pizza se jede sa sardinama, tunom, skušom, lososom i lukom i u pravilu se jede hladna, a u Brazilu je jedan od glavnih sastojaka za pizzu - grašak. U Sjedinjenim Američkim Državama pizza je jedno od najpopularnijih jela uopće i jede se u različitim varijacijama i kombinacijama, no na glasu kao najpopularnija je Pepperoni pizza, odnosno, pizza koja se poslužuje s umakom od rajčice, mozarellom i komadićima ljute kobasice. U Indiji je vrlo popularna Tandoori pizza, koja se poslužuje s tandoori piletinom, lukom, paprikom i mozzarellom, a pizza je vrlo aromatična i pikantna.

Zanimljivo je i to da je pizza koja izaziva najviše kontroverzi, pizza Hawaiian, na koju se uz uobičajene sastojke, kao što su umak od rajčice, sir i šunka, dodaju komadići ananasa, nastala u Kanadi. Ovaj se 'izum' pripisuje Samu Panopoulosu, doseljeniku iz Grčke i vlasniku restorana Satellite, koji se nalazio u Chathamu, u Ontariju.

Image

U Karlovcu možete osvojiti 1.000 eura ako uspijete pojesti metar pizze

Pizza je jedno od najpopularnijih jela i u Hrvatskoj, a da je tome zaista tako, svjedoči i vijest da je jedna pizzeria iz Karlovca ponudila svojim gostima nagradu od 1000 eura ako u sat vremena uspiju pojesti njihovu pizzu dugačku jedan metar i široku pola metra. Na natjecanje se već prijavilo tridesetak kandidata, a prema reakcijama na društvenim mrežama, interesa ne nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deep-dish pizza američka je rođakinja europske kraljice

S početkom velikih migracija u Ameriku krajem 19. stoljeća, pizza je stigla i u Sjedinjene Države. Za to su zaslužni Giovanni i Gennaro Bruno koji su stigli u Boston iz Napulja i počeli pripremati pizzu po napuljskom receptu. Preteča pizzerije, prva radnja koja je ujedno bila i trgovina mješovitom robom i mjesto gdje se moglo kupiti pizze nalazila se u New Yorku i zvala se Lombardi's, a pizzeria Lombardi's iako na drugoj lokaciji, postoji i dan danas, u četvrti Mala Italija u Manhattanu. U američkom gradu Chichagu stvorena je i posebna inačica ovog kultnog jela, takozvana deep-dish pizza, koja je posebna po svojem debelim tijestom, a za razliku od klasične pizze, ova deep dish pizza peče se u tavi s visokim rubovima.

Image

Svjetska činjenica: Pizza je najukusnija kad je dijelimo s nekim koga volimo

Na pitanje koja je pizza najbolja jednoznačnog odgovora nema, ali zato mi tvrdimo da je najbolja pizza ona u kojoj uživamo u dvoje - s onom posebnom osobom koju volimo najviše. Podijeliti omiljenu pizzu s osobom koju volite poseban je doživljaj i zasigurno jedan od razloga zbog kojeg toliko uživamo kada jedemo pizzu. Dijeljenje hrane i uživanje u hrani s osobom koju volimo pomaže u stvaranju osjećaja bliskosti i povezanosti. A pizza je upravo savršena za dijeljenje te uživanje u okusima i zajedništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Želite za bolju polovicu napraviti deep-dish pizzu? Napravite je u Coca-Cola posuđu!

Vaš najdraži osvježavajući napitak Coca-Cola dolazi s kodovima koji se nalaze ispod zatvarača na PET pakiranjima s posebnom oznakom "Scan&Enjoy". Za nova iznenađenja i nagrade unesite kodove u svoj Coca-Cola app i pretvorite ih u bodove. U Coca-Cola app možete igrati i zabavne Coca-Cola igrice u kojima dobivate gemse, a sve to vam omogućava osvajanje izvrsnih nagrada!

Ako još niste, skinite Coca-Cola aplikaciju, skupljajte kodove s Coca-Cola napitaka, igrajte igrice, osvajajte nagrade - odličan rezač za pizzu i dasku za rezanje, nevjerojatno Coca-Cola posuđe i brojne druge poklone!

Sadržaj nastao u suradnji RTL native kreativnog kolektiva i Coca-Cola Hrvatska!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo