COCO CHANEL - MRAČNA STRANA ŽIVOTA: / Siromaštvo, nesretne ljubavi, a njezini posljednji dani i danas fasciniraju

Image
Foto: Profimedia

Na pogreb Coco Chanel u pariškoj crkvi Madeleine 13. siječnja 1971. došlo je nekoliko tisuća ljudi

12.1.2021.
7:13
Profimedia
VOYO logo

Najveća modna dizajnerica 20. stoljeća Gabrielle "Coco" Chanel umrla je iznenada prije pola stoljeća u svojem apartmanu u pariškome Ritzu i premda je bila nedjelja, 87-godišnja dizajnerica do zadnjeg je trenutka neumorno radila na svojoj posljednjoj kolekciji prikazanoj dva tjedna nakon njezine smrti. Perfekcionistica do samoga kraja, provjeravala je i najsitnije detalje, birala tkanine i provjeravala svu dugmad. Kreatorica male crne haljine koja je žene oslobodila tiranije viktorijanskih korzeta, umrla je iste večeri.

Iako su njezini kostimi od tvida, dvobojne cipele i torbice na preklop bili i ostali sinonimi za francusku modu i žensku nesputanost, život Coco Chanel imao je i svoju tamnu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne spominjite rat

Mnogi su je u Francuskoj optuživali za kolaboraciju s nacistima tijekom okupacije Francuske u Drugome svjetskom ratu. Možda to objašnjava činjenicu da je tek prošle godine u Parizu prvi put organizirana izložba u njezinu čast. Chanel je rat provela u Ritzu s ljubavnikom, njemačkim aristokratom, barunom Hansom Guentherom von Dincklageom, časnikom nacističke obavještajne službe. Njih su dvoje nakon rata pobjegli u Švicarsku, gdje je Chanel živjela deset godina podalje od očiju javnosti.

Kad se 1954. vratila u Pariz, vratila se i u svoj apartman u Ritzu i ondje ostala do smrti. Vitka, s bisernom ogrlicom oko vrata, slamnatim šeširom i cigaretom nehajno obješenom preko donje usne, Coco Chanel je bila dobro poznato lice u hotelu koji je od 1937. zvala domom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slutnja

Unajmila je apartman od 188 kvadrata na drugome katu, s pogledom na pariški Place Vendome. Apartmanom, u koji je primala malo koga, dominirale su crna i bijela u skladu s njezinim uvjerenjem da je "crno bezvremensko". Oporučno je odredila da poslije smrti u njezine odaje ne smije nitko osim članova obitelji, dviju nećakinja i nećaka.

Šokirano osoblje njezine modne kuće jutro nakon smrti ukazivalo je na žurbu kojom je završavala kolekciju, vjerujući da je predosjećala da joj je kraj vrlo blizu. "Čini se kao da je željela sve dovršiti prije smrti", rekao je jedan suradnik. Počasti su stizale sa svih strana, čak i od onih za koje ona nije imala lijepe riječi, poput Paca Rabannea kojega je smatrala "metalskim radnikom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće na pogrebu

Nekoliko tisuća ljudi došlo je 13. siječnja 1971. na njezin pogreb u parišku crkvu Madeleine. Ondje je bila većina velikih imena visoke mode, ali ne i Pierre Cardin, kojega je Coco kritizirala nebrojeno puta. No među slavnima je na pogrebu bio Salvador Dali, golem broj modnih novinara, Chanelovih klijenata i svih 250 zaposlenika njezine modne kuće.

Svi su odali počast Coco, koja je odrasla u sirotištu, imala mnoge nesretne ljubavi i bila među prvim ženama koje su se ošišale na kratko "jer ju je duga kosa živcirala". Bila je i kreatorica "parfema stoljeća" - Chanela No 5. Njezin će brend kasnije Karl Lagerfeld pretvoriti u carstvo vrijedno 100 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ispraćaja u Parizu lijes prekriven bijelim cvijećem, među kojim je dominiralo njezino najdraže - kamelije, prevezen je Lausanneu, gdje je provela rat. Ondje je pokopana privatno, a njezin grob s uvijek svježim cvjetnim aranžmanima mjesto je hodočašća zaljubljenika u modu.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo