'KAPETAN KIRK' SE VRATIO NA ZEMLJU / William Shatner (90) je najstarija osoba koja je letjela u svemir:'Ne mogu ni izraziti ono što trenutno osjećam'

Posadu je dočekao milijarder Bezos, a sretan povratak proslavili su šampanjcem

13.10.2021.
18:26
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

William Shatner (90), legendarni glumac najpoznatiji po ulozi kapetana Kirka u "Zvjezdanim stazama", u srijedu je postao najstarija osoba koja je uspješno odletjela u svemir i vratila se na Zemlju.

Zahvaljujući pozivu milijardera Jeffa Bezosa, osnivača tvrtke Blue Origin, glumac je s ostatkom posade uživao u četiri minute bestežinskog stanja tijekom 11-minutnog suborbitalnog putovanja.

Unatoč kašnjenju, lansiranje i let prošli su bez ikakvih poteškoća. Kapsula s posadom dotaknula je rub svemira, a raketa New Shepard sama se vratila na Zemlju.

Glumac pun dojmova

"Svi bi trebali vidjeti tu ljepotu, ovo nije nalik ničemu što sam prije doživio", izjavio je oduševljeni 90-godišnji Shatner nakon slijetanja. Bezos ga je dočekao i zagrlio nakon izlaska iz kapsula, a sretan povratak nazdravili su šampanjcem.

"Ovo je iskustvo nevjerojatno. Da, bestežinsko stanje je čudan osjećaj. Ali ta nevjerojatna plava boja neba i onda odjednom tama svemira. U sekundi ste s druge strane. Ono što si mi pružio je nevjerojatno iskustvo. Pun sam emocija. To je čudesno. Nadam se da se nikad neću oporaviti od ovoga. Ne želim nikad izgubiti ovo što sad osjećam. To je toliko veće od života. Nema veze s malim zelenim bićima, već s grandioznošću života. Ne mogu ni izraziti ono što trenutno osjećam. Ta ranjivost koju osjećaš", ispričao je Shatner Bezosu.

Ostatak posade

S glumcem su u srijedu u svemir otputovali Chris Boshuizen, suosnivač Planet Labsa i bivši NASA-in inženjer, Glen de Vries iz softverske tvrtke Dassault Systemes te Audrey Powers, potpredsjednica misije i operacije letenja Blue Origina. Četvorka je prvotno trebala letjeti u ponedjeljak, no putovanje je odgođeno zbog jakog vjetra.

Inače, Shatner je upravljao svemirskim brodom USS Enterprise u "Zvjezdanim stazama".

"Stvari o kojima sam glumio sada ću vidjeti iz prve ruke", kazao je glumac ranije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali