Play ponuda

VODITELJ DALIBOR PETKO SE POVJERIO FANOVIMA: / 'Vrijeme je da s vama podijelim nešto...'

Image
Foto: Instagram/ Dalibor Petko

Petko je priznao da je pomoć odlučio potražiti kad je primijetio da se ne može naspavati

27.8.2019.
19:25
Instagram/ Dalibor Petko
Play ponuda

Voditelj Dalibor Petko svojim je fanovima na Instagramu otkrio da pati od apneje, poremećaja spavanja kod kojeg oboljeli na neko vrijeme prestaju disati u snu. "Dragi svi, vrijeme je da s vama podijelim nešto s čime se borim već neko vrijeme. Prije nekoliko tjedana dijagnosticirana mi je teška apneja. Ovo je maska s kojom spavam. Znam da mnogi ne znaju što je to, pa ću pokušati objasniti.

Apneja je prestanak disanja tijekom spavanja zbog zatvaranja gornjih dišnih puteva, koji zaustavljaju protok zraka. To može trajati od 10 sekundi do 2 minute, a kod osoba koje imaju tešku apneju to se događa vise od 30 puta u sat vremena. Meni je izmjereno 59 puta", napisao je na svom profilu uz fotografiju na kojoj na licu ima masku.

Šest posto oboljelih na svijetu

Dodao je da ovo nije napisao kako bi izazvao strah ili sažaljenje, već na ovaj način želi upozoriti na bolest od kojeg boluje šest posto ljudi na svijetu. Priznao je da je pomoć odlučio potražiti kad je primijetio da se ne može naspavati. Odlučio je obaviti više pretraga kako bi ustanovio o čemu je riječ. Tvrdi da je na apneju posumnjao jer od nje boluje njegov otac. "Vi dok spavate ne sjećate se prekida disanja tako da vas na to mora upozoriti netko drugi. Danas gledajući s odmakom i znanjem koje imam, simptomi su se pojavili i još prije najmanje četiri godine, ali mi niti jedan doktor nije rekao da bi to mogao biti uzrok", napisao je.

Image
PREPOZNAJETE LI GA? /

Ovaj preslatki dječačić danas je poznato TV lice

Image
PREPOZNAJETE LI GA? /

Ovaj preslatki dječačić danas je poznato TV lice

Ozbiljne posljedice

Upozorio je da nakon umora i pospanosti posljedice mogu biti moždani i srčani udar ili dijebetes pa je zbog toga ovu bolest dobro otkriti na vrijeme. Dodao je da apneja ne treba biti nešto čega se treba sramiti. "Liječi se uz pomoć maske priključene na aparat koji pomaže u disanju. Nije u pitanju kisik kako mnogi misle kad vide, već uređaj koji sukladno vašem disanju pušta zrak i pomaže vam da ne prestajete disati u snu. Moje liječenje traje sad već neko vrijeme i vidim osjetan napredak", napisao je voditelj.

Play ponuda
Play ponuda