Tomislav Tomašević je pokazao nadmoć nad drugim kandidatima za gradonačelnika Zagreba dobivši 45,15 posto glasova. Ipak, čeka ga drugi krug u kojem će se sučeliti s Miroslavom Škorom.

Najveća podrška na tom putu zasigurno mu je samozatajna supruga Iva Mertić Tomašević, instruktorica joge s diplomom iz komparativne književnosti i fonetike.

Tomislav i Iva rijetko govore o svom privatnom života, ali na društvenim mrežama znaju podijeliti zajedničke fotografije.

Par dijeli ljubav prema aktivizmu, putovanjima, prirodi i planinarenju, a zajedno su obišli brojne svjetske vrhove.

Upoznali su se u rujnu 2008. preko zajedničkih prijatelja koji su im kasnije postali vjenčani kumovi, piše Gloria. Prohodali su tek tri mjeseca kasnije jer je Iva mislila da Tomislav zbog čestih putovanja nije materijal za vezu, ali on je uspio razuvjeriti.

Vjenčao ih Tomislavov stric

Vjenčali su se 19. svibnja 2016. u kapelici na Sljemenu, a slavilo se na jednom obiteljskom imanju pokraj Koprivnice. Gostima su strogo zabranili donošenje svadbenih darova.

Sudbonosno "da" nisu izrekli u subotu, već u četvrtak u podne pred desetak gostiju. Vjenčao ih je Tomislavov stric Ivo Tomašević, inače glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

"Supruga i ja imamo specifičan odnos prema vjeri. Nismo ateisti, ali ni klasični vjernici. Duhovne trenutke možemo doživjeti bilo gdje na svijetu, pa i u prirodi", izjavio je Tomašević za Gloriju.

Žive u 40-ak kvadrata na Trešnjevci

Medeni mjesec proveli su u Nepalu, namjeravajući proći Thorong La, najviši prijevoj na svijetu, no nisu uspjeli zbog goleme količine snijega.

Žive na Trešnjevci u stanu od 40-ak kvadrata koji su kupili 2014. nakon dugogodišnjeg podstanarstva.

Vlasnici su psa Boška, mješanca kojeg su udomili kada je imao mjesec dana, a ime je dobio zato što je bio pun buha. Iva je na društvenim mrežama podržala kampanju "Za Hrvatsku bez pasa na lancu".

Tomašević je nedavno otkrio kako je njegova supruga vegetarijanka, a on se trudi prilagoditi tom načinu prehrane pa ne jede meso više od dva puta tjedno.

Pobjednički govor

Tomašević je u nedjelju nakon pobjede bio vidno uzbuđen i sretan - dominantno je pobijedio na izborima, a potvrdu će tražiti u drugom krugu.

"Večeras su građani jasno rekli 'da' promjeni. Glasno su rekli da kao grad Možemo! Da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje. Ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, on pripada svima nama. Zato je Zagreb naš. Od Sesveta do Podsuseda, ostavili smo srce na terenu. Hvala svim Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su nam dali glas i povjerenje.

Hvala stotinama volontera i volonterki, stajali su na kiši i obilazili grad. Hvala svim Zagrepčankama i Zagrepčanima. Čestitke i svim našim kandidatima u drugim gradovima. Danas smo u Zagrebu napravili jedan i pol od dva koraka da oslobodimo grad od korupcijske hobotnice. Potrebno je samo pola koraka da promijenimo model upravljanja gradom i da uhvatimo korak s europskim metropolama.

Imamo golemu prednost, ali nema opuštanja, pred nama je dva tjedna borbe i dat ćemo sve od sebe. Vodit ćemo i dalje pozitivnu kampanju, nećemo se služiti prljavim trikovima. Pobijedit ćemo uzdignute glave i moći ćemo svima pogledati u oči. Pobijedit ćemo za dva tjedna bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali nešto dužni kako bi imali otvorene ruke da provedemo promjene kako bi ovaj grad bio bolje mjesto života za sve. Ovaj grad će biti bolje mjesto života za sve. Potreban je još jedan korak, za promjenu koja se već vidi i već osjeća. Napravite još taj samo jedan korak, za Zagreb.demo zajedno dalje po pobjedu!", rekao je jučer Tomašević.

Na cijelom tom putu supruga mu je bila snažna podrška.