POSLOVNI KRAH SVIMA OMILJENOG KUHARA: /

Jamie Oliver u problemima, počeo masovno zatvarati restorane

Image
Foto: Facebook

'Ljudi će doći u restoran radi njegova imena možda jednom ili dvaput. Ali tijekom vremena se gube razlike između Oliverova i drugih kvalitetnih restorana'

25.2.2018.
22:18
Facebook
VOYO logo

Usprkos činjenici da je jedan od najpoznatijih i najbogatijih kuhara na svijetu, problemi se za Jamieja Olivera samo gomilaju. Naime, dva njegova visokoprofilna restoranska lanca - talijanski "Jamie's Italian" i lanac s jelima s roštilja "Barbecoa" - u posljednje vrijeme loše posluju. Neki su se restorani već zatvorili, ostavivši stotine ljudi bez posla. Cijeli se sektor suočava s dugim i neugodnim izazovima - pad vrijednosti funte zbog Brexita znači da restorani plaćaju veće cijene za hranu, a potrošači nisu spremni plaćati više. U međuvremenu, troškovi plaća i porezi na poslovanje su porasli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 12 restorana pred zatvaranjem

Goli kuhar nije jedini poduzetnik koji se suočava s problemima. No, stručnjaci iz industrije smatraju da on i njegov menadžerski tim - uključujući njegova šogora Paula Hunta - trebaju preuzeti dio krivnje za svoje poslovne probleme. Oliver, koji je potkraj 1990-ih postao poznat kao TV kuhar, pokrenuo je "Jamie's Italian" sa svojim talijanskim mentorom Gennarom Contaldom 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGOSTITELJI NA MUKAMA: /

'Nudim plaću do 8600 kn, smještaj i hranu, a svejedno ne mogu pronaći radnike'

Image
UGOSTITELJI NA MUKAMA: /

'Nudim plaću do 8600 kn, smještaj i hranu, a svejedno ne mogu pronaći radnike'

"Velika se pompa stvorila oko Jamieja Olivera, i to ne samo zbog hrane", prisjeća se jedan izvor. Ali pukotine su se počele pojavljivati početkom prošle godine - usred glasina da rezervacije na tržištu restorana mjesecima padaju - kada je poduzeće objavilo zatvaranje šest od svojih 42 restorana u Velikoj Britaniji. Ranije ovog mjeseca, iz tvrtke su potvrdili da će zatvoriti još 12 prodajnih mjesta.

Potencijalni razlozi propasti

Oliverovo bogatstvo procjenjuje se na 150 milijuna funti (oko 1,3 milijarde kuna). Pa, što je onda moglo poći po zlu?! "Ljudi će doći u restoran radi njegova imena možda jednom ili dvaput. Ali tijekom vremena se gube razlike između Oliverova i drugih kvalitetnih restorana", objašnjava izvor. Jamie’s Italian i Barbecoa nisu prvi brendovi Golog kuhara suočeni s problemima u poslovanju. 2013. je povukao iz prodaje svoje kekse, umake i džemove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši zaposlenik opisuje Olivera kao inspirativnu figuru posvećenu poslovanju i popularnu među osobljem. "Jamie je cijelim srcem u svim dijelovima svoga posla. Surađuje s menadžerskim timom restorana, sudjeluje u kampanji protiv prodaje energetskih pića djeci te snima nove epizode hit showa 'Jamie’s Quick And Easy Food'. To su samo neki od njegovih trenutnih projekata, rekao je njegov glasnogovornik za Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike