PRIPREME U PUNOM JEKU / Prekrasna Slavonka Meri jedna je od favorita na Dori, a za Net.hr otkrila koja je tajna njene pjesme i u kome vidi konkurenciju

Image
Foto: PROMO

Pjesme joj radi Boris Đurđević iz Colonije, a ove godine dolazi na Doru s pjesmom 'Bye Bye Blonde'

23.1.2023.
20:12
PROMO
Play logo

"Kad sam prvi put čula pjesmu, odmah sam osjetila da bi mogla biti ključna za moju karijeru", kaže s ponosom Slavonka Meri Andraković, rođena Belišćanka, studentica osječke Akademije za umjetnost i kulturu, uspješna glazbenica i sudionica ovogodišnje Dore s pjesmom "Bye Bye Blonde“. Meri već ima iskustva s raznim TV showovima pa je tako 2015. bila superfinalistica "Zvjezdica“, a 2020. godine nastupila je i na Zagrebačkom festivalu gdje je imala jednu od najboljih izvedbi. Od samog početka za njezini glazbeni identitet brine se glazbenik i producent Boris Đurđević (Colonia) koji je prepoznao njezin izniman talent. Usuret Dori, razgovarali smo s Meri. 

NET.HR: Ostalo je još tek malo manje od mjesec dana do Dore ‘23. U kojoj su fazi trenutne pripreme? Ide li sve po planu?

Meri: Pripreme za Doru traju već od 11. mjeseca, jer je pjesma brza, energična i zahtjeva bogat scenski nastup. Do sada sve ide po planu, ja sam veliki perfekcionist, tako da se svakom projektu posvetim u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

NET.HR: Što, po tebi, treba imati pobjednička pjesma Dore?

Meri: Mislim da treba imati iskrenost prema publici, pažnju publike, snagu i energiju da opravda predstavljanje Hrvatske na Eurosongu.

NET.HR: Tvoja je pjesma jedna od favorita. Koga smatraš svojom najvećom konkurencijom?

Meri: Iskreno, preslušala sam pjesme kolega i mogu reći da me svaka pjesma dotakla na svoj način, jer se u svakoj može pronaći onaj najintimniji dio svakog autora. To i jest ljepota nas glazbenika. U svakoj pjesmi otkriješ ponešto o glazbeniku koji ju izvodi i o samom sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: Kakvu poruku šalje pjesma koju je za tebe napisala Valerija Đurđević?

Meri: Pjesma govori o puno dubljem dijelu mene. O mojoj promjeni: na scenu sam stala s 15 godina kao djevojčica plave kose, sada imam 22 godine i tamnosmeđu kosu (moju prirodnu boju kose) što je zapravo neki umjetnički light-motiv pjesme koji označava povratak sebi, puštanje prave sebe i ono najvažnije- svoju osobnu slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: Što misliš - zašto su neka velika imena hrvatske glazbene scene izbjegavala Doru?

Meri: Iskreno, ne znam odgovor na to pitanje. Mislim da je Dora jako lijepa prilika za pokazati svoje glazbeno iskustvo, stvaralaštvo i onaj najveći zalogaj za nas glazbenike - opravdati zašto bi baš naša pjesma mogla predstavljati Hrvatsku na Eurosongu.

shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: Rekla si kako za ovu priliku pripremaš jedinstveni scenski nastup. Koji nastup u povijesti hrvatske pjesme na Eurosongu najviše pamtiš? Tko te se najviše dojmio?

Meri: Možda Borisa Novkovića i "Vukovi umiru sami" i Kraljeve Ulice - "Romancu". Sjećam se kroz maglu kako sam s divljenjem gledala djevojku u crvenoj haljini i sviranje na bocama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

NET.HR: Što bi te moglo natjerati da promijeniš svoj glazbeni izričaj i zapjevaš u nekom drugom smjeru?

Meri: Ne bih rekla da bi me nešto moglo natjerati, ali da bih se voljela okušati u drugim žanrovima u nekom duetu - zašto ne.

NET.HR: Da se ne natječeš, koga bi voljela vidjeti kao pobjednika?

Meri: Svakog natjecatelja i kolegu vidim kao svojevrsnog pobjednika. Svako je u pjesmama ostavio dio sebe i to je najveća pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: U slučaju da pobijediš na Dori - što bi sama sebi poručila iz sadašnje perspektive? Koji bi sebi savjet dala?

Meri: Vjeruj sebi, slušaj sebe i ostavi srce na pozornici - oživi riječi i poruku pjesme u te tri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

NET.HR: Svoju si karijeru započela praktički kao 15-godišnja djevojčica, a već si s 18 potpisala svoj veliki diskografski ugovor s Croatiom Records. Od početka surađuješ i s Borisom Đurđevićem. Što ti je bitno s ljudima s kojima radiš i s kakvim ljudima nikada ne bi voljela raditi?

Meri: Da, suradnju smo započeli prije 4 godine, odmah nakon RTL Zvjezdica kada me Boris primijetio, kontaktirao i rekao da ima pjesmu za mene. Nakon prve suradnje i prve zajedničke pjesme "Nije kriva muzika" koja se odmah svidjela mojoj publici, znala sam da se želim posvetiti pop - dance glazbenom žanru. Kao mala sam slušala Coloniju, tako da sam znala sve njihove pjesme.

shimmer fallback
shimmer fallback

Preko Borisa koji je radio moj prvi singl nakon potpisanog ugovora s Croatijom Records "Nije kriva muzika" upoznala sam i njegovu suprugu Valeriju Đurđević koja je u svakoj pjesmi ostavila dio sebe upoznavajući i mene kao umjetnicu, glazbenicu i na kraju krajeva kao kolegicu. U svakom tekstu kojega je napisala uz sebe ostavila je i dio mene.

shimmer fallback
shimmer fallback

Mislim da je za dobru autorsku ekipu potrebno da te autori razumiju, da te shvate tko si, što si, da znaju što te inspirira, što povrijedi, o čemu ti želiš progovarati dok pjevaš… Boris i Valerija su definitivno autorska ekipa koja sve to potpisuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

NET.HR: Koliko danas dobar spot doprinosi uspjehu same pjesme? Misliš li da je on nužan za njen uspjeh?

Meri: Naravno. Danas su platforme kao YouTube veoma zastupljene i gledane, tako da je dobra pjesma oko 80%, a dobar spot ostalih 20%.

shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: Što očekuješ od ove pjesme i ima li u glazbi uopće očekivanja?

Meri: Ovisi što ti kao glazbenik očekuješ. Očekivanja ponekad razočaraju. Treba živjeti u trenutku, sada i ovdje, pa tako i pjesmu oživjeti i spojiti sa sobom - sada i ovdje i otvoriti je publici da suosjeća s tobom i tvojom energijom.

NET.HR: Koji je najveći izazov u kojem se nalazi hrvatska glazbena industrija u 2023. godini?

Meri: Svakako to što ima mnogo mladih, kreativnih ljudi koji su se odlučili na svoj glazbeni put. Iako, mislim da to nije izazov, već blagoslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo